StoryEditor
SvijetONE VLADAJU SAD-om

Joe Biden se okružio samim suradnicama, po prvi puta u povijesti na čelu Nacionalne obavještajne službe SAD-a biti će žena; Avril Haines

Piše PSD
22. siječnja 2021. - 00:05
Avril Haines, buduća direktorica obavještajne službe SAD-aJoe Raedle/AFP

U Bidenovu je kabinetu rekordan broj žena. Potpredsjednica Kamala Harris ne prolazi proceduru potvrde u Senatu, pa je i službeno postala prva žena, prva Afroamerikanka i prva osoba azijskog podrijetla koja će biti američka potpredsjednica. Kamalina je majka znanstvenica iz Indije, a otac je ekonomist iz Jamajke.

Ako to odobri Senat, Avril Haines postat će direktorica Nacionalne obavještajne službe i prva žena u povijesti SAD-a na toj poziciji. Ona je već radila kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući i zamjenica direktora CIA-e.

Bivši šef CIA-e John Brennan tvrdi da Haines uživa poštovanje u obavještajnoj zajednici, a sada bi mogla davati savjete predsjedniku, te biti nadležna za Nacionalni obavještajni program, Nacionalno sigurnosno vijeće i Vijeće za domovinsku sigurnost.

Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica je pri UN-u. S više od tri desetljeća iskustva u vanjskopolitičkoj službi može se pohvaliti Thomas-Greenfield, koja se brinula o Birou za odnose s Afrikom u vrijeme administracije predsjednika Obame. Roditelji Linde Thomas-Greenfield nisu uspjeli završiti osnovnu školu, ali ona je primljena na Sveučilište u Louisiani, na koje je išao i David Duke, jedan od lidera Ku Klux Klana.

Janet Yellen, ministrica financija Yellen je poznata kao bivša šefica Federalnih rezervi, a sada može postati prva ministrica financija SAD-a. Biden je Yellen namijenio ključnu ulogu u osmišljavanju ekonomskih politika kojima bi se SAD trebao izvući iz krize izazvane pandemijom koronavirusa. Janet Yellen bila je prva žena na čelu američke središnje banke te jedna od glavnih ekonomistica u Bijeloj kući za vrijeme Clintonove administracije.

Samantha Power, čelnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i bivša veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima te savjetnica bivšeg predsjednika Obame za ljudska prava, dobro se nosila s velikim izazovima, pa je Biden vidi u timu kao osobu koja bi mogla okupiti međunarodnu zajednicu, suočenu s velikim izazovima. Power je i bivša novinarka koja je karijeru počela tijekom opsade Sarajeva. Dobila je Pulitzerovu nagradu za knjigu “Problemi iz pakla”, u kojoj se osuđuje SAD jer nije spriječio kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Ruandi i drugim dijelovima svijeta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 05:59