StoryEditorOCM
Svijetinflacija ubrzava

Jedno od najjačih svjetskih gospodarstava čekaju teški dani: Bundesbanka objavila da Njemačku vrlo vjerojatno čeka recesija

Piše Hina
22. kolovoza 2022. - 13:46

Recesija u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, sve je vjerojatnija, dok će inflacija nastaviti ubrzavati te bi mogla ove jeseni dosegnuti vrhunac - iznad 10 posto, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

S industrijom uvelike oslonjenom na ruski plin, Njemačka je među najosjetljivijima europskim zemljama na bilo kakav prekid opskrbe tim energentom, a rastući troškovi plina već utječu na proizvodnju te se očekuje da će biti i gore.

„Pad gospodarske proizvodnje u zimskim mjesecima postao je mnogo vjerojatniji. Visoki stupanj neizvjesnosti oko opskrbe plinom ove zime te naglo povećanje cijena vjerojatno će teško opteretiti kućanstva i tvrtke”, stoji u izvješću njemačke središnje banke.

Ruska plinska kompanija Gazprom priopćila da će doprema ruskog plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 biti prekinuta na tri dana, od 31. kolovoza do 2. rujna, zbog „održavanja”.

Rusija ograničava izvoz plina kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata. Mnogi, ako ne i većina ekonomista sada smatraju da je recesija u toj zemlji neizbježna.

Visoke cijene i nestašica plina već prisiljavaju tu zemlju na smanjenje potrošnje, pri čemu sektori koji ovise o energentima, od proizvodnje metala do proizvodnje gnojiva, bilježe teške posljedice.

Troškovi energije će u međuvremenu nastaviti povećavati inflaciju, koja bi mogla dosegnuti vrhunac prije jeseni - nešto iznad 10 posto. Time bi stopa inflacije bila za pet puta viša od cilja Europske središnje banke (ECB) o održavanju rata cijena do 2 posto godišnje.

"Ukupno bi stopa inflacije u jesen mogla dosegnuti 10 posto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida opskrbe plinom iz Rusije", priopćio je Bundesbank. To povećava rizik od brzog povećanja plaća, posebno s obzirom na rekordno nisku nezaposlenost, što bi moglo produljiti razdoblje visoke inflacije kroz spiralu rasta plaća i cijena, upozorio je Bundesbank.

ECB je podigao kamatne stope s rekordno niskih razina prošlog mjeseca kako bi se izborio s inflatornim pritiskom, no daljnja povećanja gotovo su sigurna jer se izgledi za rast cijena ne poboljšavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:53