StoryEditorOCM
Svijetpao kraj moskve

Nijemci tvrde da su Ukrajinci pokušali atentat dronom na ruskog predsjednika: ‘Putine, sve smo ti bliže‘

27. travnja 2023. - 14:21

Zadnjih nekoliko dana zabilježen je pojačan broj ukrajinskih dronova koji su primijećeni na više lokacija u Rusiji, uključujući i područje u blizini Moskve. Neke od bespilotnih letjelica bile su naoružane eksplozivom, a druge očito u izviđačkoj funkciji opremljeni samo kamerama i mikrofonima. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko je na Twitteru podijelio snimku Crvenog trga u Moskvi iz ptičje perspektive. "Ukrajinski dron mirno leti iznad Moskve. Čini se da Kremlj ima velike šanse da se vrlo brzo nađe u pogođenom području. Vatromet planiran za 9. svibnja?", napisao je uz objavljenu snimku. 

No društvene mreže je više zaintrigirao dron UJ-22, koji je pun eksploziva pronađen u Bogorodskom okrugu oko 30 kilometara istočno od središta Moskve na lokaciji koja se dosad čini najbližoj ruskome glavnom gradu. Postoje, doduše razlike u izvještavanju i nepodudarnosti oko mjesta gdje se točno srušio, no sve lokacije koje se spominju bliže su Moskvi nego što je bila ona u veljači kad je pronađen ukrajinski dron UJ-22 udaljen oko stotinjak kilometara od ruske prijestolnice. 

Provokacija Kijeva 

Njemački BILD ocjenjuju kako je ovim dronom ukrajinska tajna služba zapravo pokušala likvidirati ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tvrde kako pokušaj atentata nije uspio ali da ruske vlasti taje kome je zapravo dron bio namijenjen. Navode kako je dron trebao pasti u području novoizgrađenog industrijskog parka u Moskvi. A riječ je o parku koji je čak 500 kilometara udaljena od Ukrajine i kojega je navodno toga dana trebao posjetiti Vladimir Putin.

Bild prenosi tvit ukrajinskog aktiviste Jurija Romanenka, koji piše da su „prošlog tjedna ukrajinski obavještajci dobili informaciju da će Putin posjetiti industrijski park Rudnevo“ te da je zbog toga poletio ukrajinski dron kamikaza koji je prošao kroz zračnu obranu Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka. Romanenko je na Twitteru napisao: "Putine, sve smo ti bliže"

Stručnjak za Ukrajinu Sergej Sumleni za Bild je kazao kako je jasno, da je precizni napad na šefa ruske države kamikaza dronom gotovo nemoguća misija.

„Ali sama činjenica da je takav dron stigao do mjesta gdje Putin planira doći veliki je šamar za ruskog diktatora, poručio je. 

Mjesto na kojem je pronađen ukrajinski dron nalazi se oko 20 kilometara istočno od industrijskog parka. Snimke pokazuju da je u njemu bilo 30 eksplozivnih blokova C4 ukupne težine 17 kilograma. Eksplozivna punjenja tipa M112 koriste, između ostalih, vojska SAD-a i oružane snage Kanade.

image
Mikhail Klimentyev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:22