StoryEditorOCM
Svijetstrateški izazov

Japan najavio povijesni zaokret! Planiraju masovnu mobilizaciju, obrambeni proračun bit će im treći najveći na svijetu

Piše Hina
16. prosinca 2022. - 14:45

Japan je u petak najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.

Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.

Obrambeni proračun će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.

Japan današnje sigurnosno okruženje smatra "najozbiljnijim i najkompliciranijim" od Drugog svjetskog rata.

Kineska vojna prisutnost u regiji predstavlja "najveći strateški izazov" svih vremena, stoji u dokumentu, što odgovara i riječima savezničkog SAD-a.

Japan strahuje da bi Kina jednog dana mogla napasti Tajvan, kao što je Rusija napala Ukrajinu, prenosi agencija dpa.

Službeni Tokio brine i zbog prisutnosti kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru. Japan kontrolira to otočje, no svojataju ga i Kina i Tajvan.

Kishida je "dajući, jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao jamca sigurnosti u Indo-Pacifiku" pokrenuo "novu eru u obrani demokracije", napisao je u petak američki veleposlanik Rahm Emanuel.

Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike "isključivo usmjerene na samoobranu", ističući da ne želi postati vojna sila.

Tokio je u petak objavio i plan povratka nuklearnoj energiji, postepeno napuštanoj nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, zbog rasta cijene energenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:23