StoryEditor
Svijetteško će se formirati vlada

Janša relativni pobjednik slovenskih izbora, osam stranaka ulazi u parlament

Piše Hina
4. lipnja 2018. - 00:59

Bivši premijer Janez Janša osvojio je u nedjelju na parlamentarnim izborima sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) relativnu većinu u novom sazivu slovenskog parlamenta, ali je svjestan da će imati poteškoća u formiranju vlade.

Prema rezultatima nedjeljnih izbora nakon što je prebrojano 76 posto glasova Janši će pripasti 25 ili 26 mandata u Državnom zboru koji ima 90 zastupnika.

Janša je na konferenciji za novinare u Ljubljani u sjedištu svoje stranke najprije zahvalio biračima, rekavši da njegova stranka ima program usmjeren na realne probleme i da mu je u prvom redu važan boljitak slovenskih ljudi.

Utvrdio je da ga rezultat u kojemu se u parlament plasiralo čak osam stranaka, što će otežati sastavljanje vlade, nije iznenadio iako su neki članovi stranke očekivali više, te najavio da će već od ponedjeljka stupiti u kontakt s potencijalnim koalicijskim partnerima.

"Najprije treba pričekati na konačne službene rezultate", kazao je Janša, dodavši da očekuje da se "ohlade neke pregrijane glave", aludirajući na većinu stranaka ljevice i liberalnog centra i njihove izjave da unaprijed isključuju mogućnost da se povežu u vladu s njegovom strankom koju smatraju ekstremno desničarskom.

"Mi smo stranka otvorena za suradnju i to smo uvijek bili i uvijek ćemo biti spremni surađivati za dobro Slovenije i njenih ljudi", kazao je Janša.

Janša je svojom predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Janša je dodao da se vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca (LMŠ), ali i naglasio da u potpunosti ne isključuje ni situaciju u kojoj bi zbog usitnjenih glasova i specifičnog slovenskog izbornog sustava moglo doći i do vlade ljevice. Budući da takve vlade nisu stabilne, izborni sustav treba mijenjati, smatra Janša.

Mogućim koalicijskim partnerima koji bi se bili spremni povezati u vladu koju bi on vodio Janša je poručio da početkom idućeg tjedna na razgovore s njegovom strankom "donesu svoje programe" jer je važno povezivanje na temelju programskih planova i "realnih problema slovenskog čovjeka" koje SDS dobro poznaje.

"Napravit ćemo sve da formiramo vladu koja će raditi za dobro Slovenije i djelovat ćemo u tom smjeru, bez obzira bilo to u vladi ili u opoziciji", kazao je Janša, dodajći da je već dobio više čestitki iz inozemstva za pobjedu na izborima.

Na unutarnjem planu, kazao je Janša, potrebne su mjere kako bi se zdravstveni sustav "doveo u red", a Slovenija treba iskoristiti i svoj geopolitički položaj u Europi koji joj omogućuje da postane centar "euroregije" koja bi među ostalim Sloveniju povezala s njenim manjinama u susjednim državama.

Kao važan europski izazov Janša je spomenuo i potencijalnu novu migracijsku krizu, rekavši da njegova stranka zastupa "solidarnost" s izbjeglicama, ali ne i "ludost" koja prijeti Europi od nekontroliranih migracija. Siromašnim i ugroženim zemljama u Aziji i Africi treba pomoći u rješavanju njihovih problema, a ne da se njihovi ljudi iseljavaju u Europu.

#SLOVENIJA#JANEZ JANŠA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 00:10