StoryEditorOCM
Svijetčvrsta ruka režima

Iran osudio belgijskog humanitarca na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem

Piše hina
10. siječnja 2023. - 18:53

Belgijski državljanin osuđen je u Iranu na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem zbog među ostalim špijunaže, optužbe koju Bruxelles odbacuje.

Kazna izrečena humanitarcu Olivieru Vandecasteeleu, kako je izvijestila poluslužbena agencija Tasnim, stroža je nego što je u prosincu objavila Belgija tvrdeći da je dobio 28 godina zatvora.

Vandecasteele je osuđen po četiri točke optužnice uključujući špijunažu protiv Irana, suradnju sa SAD-om, krijumčarenje novca i pranje novca, po Tasnimu.

Vandecasteele je uhićen za vrijeme posjeta Iranu u veljači. On odbacuje sve optužbe i ima se pravo žaliti na presudu. Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib osudila je na Twitteru njegovo "proizvoljno uhićenje" i objavila da će iranski veleposlanik u Bruxellesu biti pozvan na razgovor u znak prosvjeda zbog te presude.

"Obitelj je shrvana viješću", rekao je Olivier Van Steirtegem, Vandecasteeleov najbolji prijatelj i glasnogovornik obitelji.

"Olivier je žrtva, talac", rekao je, dodajući da će belgijska vlada učiniti sve što može kako bi ga oslobodila.

Belgijski ministar pravosuđa u prosincu je ocijenio da je Vandecasteele u zatvoru "zbog fabriciranog niza kaznenih djela" i ustvrdio da je osuđen u znak odmazde zbog 20-godišnje kazne zatvora koju su belgijski sudovi izrekli iranskom diplomatu 2021. godine.

Asadolah Asadi proglašen je krivim za pokušaj terorističkog napada nakon neuspjelog plana da se izvede bombaški napad na skup Nacionalnog vijeća otpora Irana, skupine Iranaca u egzilu koji se protive Islamskoj Republici, blizu Pariza u lipnju 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 22:31