StoryEditor
Svijetprevare ne prolaze

Hrvatski umirovljenički bračni par dignuo na noge Austriju: dvije godine varali državu, sada im prijeti zatvor

Piše PSD
20. siječnja 2020. - 10:36
AFP

Pune dvije godine 74-godišnji Hrvat i njegova tri godine mlađa supruga uz austrijsku mirovinu primali su i dodatak na koji imaju pravo samo oni koji žive u Austriji. 

Oni su u tom periodu bili u Hrvatskoj. Policija ih je u nekoliko navrata provjeravala. Budući da ih nisu pronašli na adresi u mjestu Donawitz, podignuli su kaznenu prijavu. Uz moguću kaznu zatvora moraju državi vratiti nekoliko tisuća eura, javlja HRT.

Austrija ima takozvani socijalni minimum koji iznosi 890 eura po korisniku. Sama pomisao da se sustav izigra nikome ne pada na pamet. 

"Sustav funkcionira. Ima pokušaja ovakvih prevara, ali one ne prolaze", kaže za HRT Niko Ilić iz Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji.

- Istina je, imamo sve jako dobro posloženo i strukturirano i onima koji su u potrebi pomažemo. U pronalasku stana, plaćanju režija, školovanja. U ovim trenucima najviše pomažemo izbjeglicama i migrantima, kaže Tanja Wehesely.

Godine 2015. primli su njih više od 100 tisuća. Još uvijek traje proces integracije, no ima slučajeva da  pojedinci sustav željele iskoristiti. 

Najave su da će nova vlada kontrolu dodatno postrožiti, kaže dopisnica iz Beča Snježana Herceg, pogotovo za one koji dobivaju socijalnu pomoć iz grada, a svaka zloupotreba će se kažnjavati. Osim socijalne pomoći jače će se kontrolirati i doplatak za djecu te primanje naknade za nezaposlene.

Naknadu za nezaposlene u Austriji koristi desetak tisuća Hrvata. To je bio glavni razlog ograničavanja tog tržišta rada našim državljanima. No, od prvog srpnja tog ograničenja nema.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 18:09