StoryEditorOCM
Svijetjedni mogu, drugi ne

Finska premijerka stiže u Švedsku, ulazak u NATO najvažnija tema

Piše Hina
2. veljače 2023. - 09:19

Premijeri zemalja kandidata za NATO, Švedske i Finske, planiraju se sastati u četvrtak u Stockholmu, dan nakon što je turski predsjednik rekao da bi Helsinki mogao dobiti zeleno svjetlo Ankare, ali ne i Stockholm.

Finska premijerka Sanna Marin prva je šefica vlade koju će primiti švedski kolega Ulf Kristersson otkako je preuzeo dužnost prošle jeseni.

Na sastanku će se vjerojatno prvenstveno govoriti o zaustavljenom procesu ulaska dviju nordijskih zemalja u NATO.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u svibnju 2022., no Turska već neko vrijeme blokira taj proces.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da njegova zemlja pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske.

"Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije", rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.

Ankara svoju potporu dvama zemljama uvjetuje izručenjem "terorista", uglavnom Kurda. Traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

Tri strane su prošlog lipnja u Madridu postigle dogovor o ostvarenju zadanih ciljeva, no Ankara je prošli mjesec suspendirala razgovore nakon napetosti koje su porasle kada je desničarski ekstremist zapalio Kuran u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu. 

"Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana", rekao je Erdogan.

Finska je već više puta rekla da bi željela ući u NATO zajedno sa Švedskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 13:09