StoryEditorOCM
Svijetcovid-19

Druga žrtva koronavirusa u državi Washington, New York potvrdio prvi slučaj zaraze; U kineskoj pokrajini Hubei oštar pad novih slučajeva

Piše Hina
2. ožujka 2020. - 07:23

Zdravstveni dužnosnici u američkoj državi Washington izvijestili su u nedjelju o smrti druge osobe zaražene koronavirusom, guverner New Yorka potvrdio je prvi pozitivni test na virus, a Bijela kuća najavila je da će početi testirati putnike i pojačati proizvodnju zaštitne opreme.

Druga smrt u Washingtonu dogodila se na području Seattlea, gdje je u subotu prijavljen i prvi umrli od koronavirusa u SAD-u - muškarac od pedesetak godina za kojeg se još uvijek ne zna kako se zarazio.

Njujorški guverner Andrew Cuomo objavio je u nedjelju navečer na twitteru da se žena tridesetih godina zarazila koronavirusom tijekom nedavnog putovanja u Iran i da se nalazi u karanteni u svojoj kući.

"Pacijentica ima respiratorne simptome, ali nije u ozbiljnom stanju i nalazi se pod liječničkom kontrolom od dolaska u New York", rekao je Cuomo.

Istovremeno, administracija predsjednika Donalda Trumpa nastoji smiriti situaciju dok se bolest širi, a tvrtke otkazuju konferencije i letove.

Dužnosnici pokušavaju smiriti strahove da koronavirus može izazvati globalnu recesiju, tvrdeći da je javnost pretjerano reagirala na pojavu virusa i da će se dionice oporaviti zbog snage američke ekonomije.

Dosad je u SAD-u zabilježeno više od 70 slučajeva zaraze, većinom na Zapadnoj obali, ali novi slučajevi pojavili su se u Chicagu i na Rhode Islandu.

Predsjednik Trump najavio je u nedjelju da će putnici koji dolaze u SAD iz zemalja s visokim rizikom od koronavirusa biti pregledani prije dolaska, ne navodeći o kojim se državama radi.

Povećanje proizvodnje zaštitnih maski, rukavica, odjeće...

Američka Vlada proširila je u subotu ograničenje putovanja u Iran, Italiju i Južnu Koreju. Potpredsjednik Mike Pence rekao je kako je postojeća zabrana putovanja u Iran proširena na strane državljane koji su bili u Iranu u protekla dva tjedna, te je pozvao američke građane da ne putuju u pogođena područja Italije i Južne Koreje.

Također je najavljeno da će SAD iskoristiti posebne zakonske ovlasti kako bi povećao proizvodnju zaštitnih maski, rukavica, odjeće i ostale zaštitne opreme.

Ministar zdravstva Alex Azar rekao je da SAD trenutno imaju 75.000 setova za testiranje na koronavirus, a taj će broj biti "radikalno povećan" idućih tjedana.

Pence je istaknuo da je Vlada ugovorila proizvodnju dodatnih 35 milijuna respiratornih maski mjesečno, te je pozvao Amerikance da ne kupuju maske jer su one potrebne zdravstvenim radnicima.

Američki potpredsjednik izjavio je za Fox News da će klinička ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa početi za šest tjedana, ali cjepivo vjerojatno neće biti dostupno ove sezone.

U međuvremenu koronavirus je prerastao u političko pitanje jer su demokrati kritizirali Trumpovu administraciju, tvrdeći da se slabo pripremila za sprečavanje širenja zaraze.

Bijela kuća zatražila je od Kongresa za tu svrhu 2,5 milijardi dolara, a čelnik demokrata u Senatu traži 8,5 milijardi dolara. U donjem domu Kongresa, koji kontroliraju demokrati, ovoga tjedna će se glasati o izvanrednom financiranju ekonomskih i medicinskih troškova za slučaj izbijanja epidemije.

U kineskoj pokrajini Hubei oštar pad novih slučajeva

U kineskoj središnjoj provinciji Hubei, epicentru epidemije koronavirusa koji se odatle proširio po cijeloj zemlji i svijetu,u nedjelju je prijavljeno manje od 200 slučajeva novih infekcija, prvi put od siječnja.

Hubei je u nedjelju imao 196 novih potvrđenih slučajeva, što je znatno manje od 570 slučajeva dan ranije, te najmanje od 24. siječnja, izvijestila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Na toliki pad najviše je utjecao pad broja novih slučajeva u glavnom gradu provincije Wuhanu, koji je prijavio 193 nove zaraze, najmanje od 26. siječnja.

Sveukupno, središnja Kina imala je 202 nova potvrđena slučaja, što je najmanje od 22. siječnja. S tim brojem, u Kini je do sada zabilježeno 80.026 potvrđenih slučajeva.

Broj umrlih od izbijanja zaraze u Kini je krajem nedjelje dosegao 2912, što je za 42 više nego prethodnog dana.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 02:54