StoryEditor
SvijetVIŠE OD BUDALE

Bježao iz karantene čak pet puta: Australija zbog kršenja mjera samoizolacije u zatvor strpala oca dvoje djece

15. travnja 2020. - 08:51
Saeed Khan/AFP

Tko kaže da demokracija ne može biti efikasna?

Australski sud u srijedu je osudio Jonathana Davida iz Pertha na kaznu od šest i pol mjeseci zatvora jer je prekršio propisane odredbe o karanteni.

Davidu je 27. ožujka izrečena mjera stroge samoizolacije u trajanju od 14 dana. No, vrag mu očito nije dao mira, pa je iz samoizolacije bježao čak pet puta. Osoblje hotela u kojemu je bio smješten obavijestilo je policiju, koja ga je uhvatila na djelu. No, čak ni nakon toga David, inače otac dvoje malodobne djece, nije se smirio. Ponovno se išuljao iz hotelske sobe i otišao kod cure koja živi u kući u predgrađu Pertha. Policija ga je uhapsila iduće jutro na povratku u hotel.

Pokušao se opravdati da mu je djevojka „jako nedostajala“ i da je otišao kod nje se nahraniti. Hotelska spiza očito mu nije prijala.

Vlasti nisu imale milosti. David je uhićen i strpan iza rešetaka da dovrši period samoizolacije. A onda, prema posebnom zakonu usvojenom tijekom epidemije koronavrusa, i osuđen zbog kršenja mjera karantene.

Sutkinja Elaine Campione nije birala riječi. Ustvrdila je da Davidova arogancija oduzima dah i da je potencijalno smrtonosna. Da se  odlučio kockati sa tuđim životima. Da je više od budale. Da je ekstremno sebičan. I da je zemlja u izvanrednom stanju. Pa se i od njezinih građana očekuje da rade nešto što je u normalnim vremenima neuobičajeno.

Da, primjerice, ostanu doma kad im se tako naloži.

David je tako postao prvi Australac osuđen na kaznu zatvora jer se nije pridržavao strogih odredbi o karanteni. Ponuđena mu je i alternativa. Da mjesec dana provede u zatvoru, te da plati kaznu od 2 tisuće australskih dolara. Alternativa koju je on objeručke prihvatio.

Australija je inače jedna od zemalja koja se prilično uspješno bori sa epidemijom koronavirusa. Iako su zbog intenzivnih avio-veza sa Kinom u prvim danima epidemije bili jako izloženi, Australija je uspjela situaciju održati pod kontrolom. Do sada ima 6 440 oboljelih i 63 mrtva.

Što za zemlju od 25 milijuna stanovnika i nije tako loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 20:23