StoryEditorOCM
Više od sportadignimo glas

Mučni skandal u privatnoj školi, učenici ocjenjivali kolegice da ‘nisu ni za silovanje‘; tenisačica iz Osijeka u šoku

Piše Sport SD
6. svibnja 2024. - 10:55

Nevjerojatan skandalu privatnoj osnovnoj školi. Četvorica učenika su svoje kolegice iz razreda ocjenjivali, ali opisno, od ‘ženice‘ do riječi koja je uznemirujuća, ‘unrapable‘ - ili ‘nije ni za silovanje‘.

Glas je zbog ovog slučaja koji se nipošto ne smije pomesti pod tapet digla Jelena Dokić.

- Tresem se od toga koliko sam ljuta, ali u isto vrijeme sam tako tužna. Ovo je tako uznemirujuće i mučno. Sramotno je da maloljetni dječaci uopće ocjenjuju djevojke ovako, pa čak i gore, stavljaju to na internet s njihovim imenima i slikama.

Ali posljednja riječ i opcija za ocjenjivanje koja je ‘nije ni za silovanje‘ jednostavno je mučna.

Do čega je svijet došao? Do čega su došli toliki dječaci i muškarci? Jesu li došli do mjesta gdje misle da je SILOVANJE normalna i prihvatljiva opcija?

Jasno da jesu. Nemam riječi.

Zbog toga imamo masovno i uznemirujuće pitanje nasilja nad ženama, a ono počinje u osnovnoj zajednici i kod kuće, u školama, sportovima… 

Neprihvatljivo. Žene i djevojke ne bi se smjele tako tretirati niti o njima razmišljati. Zabrinuta sam da stvari postaju gore, a ne bolje. Mnogi muškarci bi se trebali sramiti sebe. Razmislite o svojim kćerima, sestrama, majkama…. 

Policija je otvorila istragu jer bi korišteni jezik mogao biti prijetnja djevojčicama, maloljetnicama. Toliko je odvratno da se to mora učiniti. Ova mizoginija treba prestati.

Hvala svim dobrim muškarcima vani. Mi i ja kao žena cijenimo te i zahvaljujemo ti. Ali molimo vas da budete uz nas i prozovete ovo bolesno ponašanje jer su naša sigurnost i naši životi u pitanju.

Budite dio rješenja. Molim vas! - zavapila je rođena Osječanka s australskom putovnicom, bivša tenisačica Jelena Dokić.

Njezina priča o teškom odrastanju i ocu zlostavljaču već je poznata, no Jelena je smogla snage ustati iz pepela i već godinama piše knjige i drži predavanja te skreće pažnju na probleme različitog zlostavljanja.

I moli društvo da reagira, kao sada. Ovakve su stvari skandalozne, a problem je što polako postaju uobičajene. Stoga svi trebaju dići glas, poput Jelene, ne šutjeti, već glasno i jasno prozivati one koji dopuštaju takvu vrstu izražavanja.

image

Jelena Dokić i poljska tenisačica Magda Linette 

Martin Keep/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 16:35