Svijetiz kine

Angela Merkel istaknula da je zaštita klime globalni problem i pozvala međunarodnu zajednicu na akciju

Piše Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je u Kini istaknula da je zaštita klime globalni problem i pozvala međunarodnu zajednicu da poduzme akciju.

Govoreći kineskim studentima na sveučilištu Huazhong u gradu Wuhanu, Merkel je naglasila da su klimatske promjene prouzročili svi i da je to razlog zbog kojega bismo se svi trebali o tome brinuti. "Zaštita klime odgovornost je svih ljudi", dodala je.

Međunarodnoj zajednici potrebno je važno sudjelovanje tako snažne zemlje poput Kine, rekla je Merkel.

S obzirom na globalizaciju, nužna su zajednička pravila, istaknula je Merkel. Primjerice u trgovini potrebna je multilateralna akcija, ne protekcionizam.

"Na kraju svega, protekcionizam nas sve pogađa", dodala je  njemačka kancelarka.

Merkel je to 12. posjet Kini otkako je kancelarka i prati je veliko gospodarsko izaslanstvo. 

U petak njemačku kancelarku je navečer primio ju je kineski predsjednik Xi Jinping, a u subotu je otputovala u Wuhan.

Angela Merkel zauzela se u petak u Kini za poštivanje "prava i sloboda" Hong Konga, u kojem već tri mjeseca traju prosvjedi protiv prokineskih vlasti.

"Istaknula sam da ta prava i slobode moraju naravno biti zajamčeni", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim premijerom Li Keqiangom.

"U aktualnoj situaciji, potrebno je učiniti sve kako bi se izbjeglo nasilje, a rješenja se mogu pronaći samo na političkom planu, to jest dijalogom", istaknula je njemačka kancelarka.

#ANGELA MERKEL