StoryEditor
Svijetcrno im se piše

Analiza Reutersa: balkanski horor-scenarij

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 18:21

Makedonija odbija promijeniti ime i zbog te činjenice Grčka blokira njezin ulazak u NATO, Kosovo je podijeljeno između Albanaca i Srba i to postaje još jedan zamrznuti konflikt, Srbija okreće leđa Europskoj uniji i bira nacionalističku vladu...

Sve su to predviđanja “balkanskog horor-scenarija” u analizi aktualnih zbivanja na Balkanu od Reutersova urednika za Europu Paula Taylora.

S tim procjenama se složio i Gerald Klaus, predsjednik Europske inicijative za stabilnost, ističući kako “ovaj najgori scenarij može postati realnost već ovoga ljeta”, prenosi beogradska Politika.

Korištenjem diplomacije, novca za regionalne projekte suradnje i plana o ukidanju viza, neke su od mjera na raspolaganju Europske unije i UN-a kojima se želi izbjeći ovakav razvoj događaja.

Nadanja povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna su kako bi svaka država zapadnog Balkana trebala napredovati na putu prema europskim integracijama, a Slovenija kao jedina bivša republika SFRJ koja je već članica EU-a, pozvala je ministre vanjskih poslova svih država zapadnog Balkana da se okupe u Bruxellesu koncem ožujka na neformalni sastanak s ministrima dvadesetsedmorice. Dužnosnici Unije, pak, drže da rasplet može biti puno optimističniji.

Problem Makedonije, koja ima status kandidata za članstvo u EU, jest rješavanje pitanja imena države sa Grčkom, koja ne priznaje samo ime “Makedonija”. U EU-u smatraju da je taj dogovor moguće postići do NATO-ova summita, koji će se održati od 2. do 4. travnja.

Službenici NATO-a i američke vlade podupiru ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u Savez te tvrde kako njihov ulazak neće opteretiti njihov budžet, prenose turski mediji.

“Ako Grčka i Makedonija ne uspiju riješiti pitanje imena, to ne bi smjelo negativno utjecati na šanse za ulazak Hrvatske i Albanije”, izjavio je Joseph Biden, predsjednik američkog Odbora za stranu politiku pri Senatu, za turske medije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogle bi potpisati BiH, ako usvoji zakon o reformi policije, te Srbija, ako proeuropske snage pobijede na izborima u svibnju. Zajedno sa Crnom Gorom, koja je već potpisala taj sporazum, Albanija i BiH bi trebale idućih nekoliko mjeseci predati svoje zahtjeve za članstvo, navode pojedini službenici EU-a, prema pisanju Reutersa.

Promatrači balkanskih zbivanja ne dijele taj optimizam. Njihova pažnja je usmjerena na rizik širenja kosovskog konflikta, iako su u EU-u i UN-u zadovoljni što je proglašenje neovisnosti prošlo bez nasilja i srbijanske odmazde uskraćivanjem opskrbe energentima.

Tome u prilog idu i signali “meke podjele” Kosova, koji dodatno zabrinjavaju EU. Predaja nadležnosti s UNMIK-a na EU je bez izgleda, zbog Rusije koja bi to blokirala u UN-u, priznaju strogo anonimni europski dužnosnici za Reuters.
Najveća briga od svih za EU je moguća pobjeda radikala na izborima u svibnju u Srbiji, na koje oni vrlo malo mogu utjecati.

Bilo kakvo, pa tako i najmanje upletanje u srbijansku politiku, neslužbeno upozoravaju visoki dužnosnici EU-a, moglo bi se Bruxellesu vratiti kao bumerang, upozoravaju srbijanski mediji.

(a)

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:17