StoryEditor
Vijesti'Nek daju novce jer nismo ovce'

Sindikalci s harmonikama napravili šou na Markovom trgu: zapjevali i poručili da će štrajkati do ljeta; 'Ako repertoar nije pogodan našem premijeru, spremni smo izvesti i balet'

Piše Hina, JL
23. listopada 2019. - 13:29
prosvjed_skolstvo1-231019

11:18 - 'Ukoliko ovaj repertoar nije pogodan našem premijeru, mi smo spremni izvesti ovdje i neki balet. Crnog labuda, možda. Za sutra najavljujemo tiskovnu konferenciju, a ovdje smo za sada gotovi - poručili su sindikalisti. Glazbeni prosvjed pred Vladom je završen recitiranjem poeme o štrajku, piše Jutarnji list.

11:11 - Premijeru, otvori vrata! - ori se Markovim trgom. Sindikalisti pjevaju bećarac spjevan premijeru Andreju Plenkoviću.

'Volim učit, volim podučavat. Al' se ne dam od vas ponižavat!. Što li misli učiteljka vaša, kad se njeno đače tak' ponaša. Premijeru moram ti odati, ili ne znaš il' ne želiš znati. Ne štrajkamo mi za osnovicu, već štrajkamo za drugu šesticu. Za šest posto koeficijenta, štrajkat ćemo do sljedećeg ljeta! Plenkoviću poruči Mariću, nek da novce jer mi nismo ovce.'

11:05 - Ovo što se događa ponižavajuće je za nas. Borimo se za dostojanstvo struke - poručili su sindikalni čelnici.

Počeo je "kulturno-umjetnički program". Sindikati su spjevali pjesmicu o tome kako ih se mora čuti. Objavili su kako će sutra štrajkati škole u ličko-senjskoj, osječko baranjskoj i bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nastavljaju pjevati.  Tekstove popularnih hrvatskih pjesama izmijenili su da govore o teškom položaju učitelja i nastavnika u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

-------------------------------

11.00 - Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je na Markovom trgu:

- Danas premijeru šaljemo poruku - povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostatke plaća u obrazovanju. Krećete se poput kornjače, naše plaće trebaju rasti brže od ostalih. Dokazano je da ne trebate borgovce i da su plaće u socijalnoj skrbi i obrazovanju najniže u RH.

I ono što vam još jednom možemo poručiti - ignorirajući nas nećete riješiti problem. Bit ćemo ovdje dok se zaostaci naših plaća i koeficijenata ne riješe. Danas u sustavu srednjih škola je blizu 90% ljudi u štrajku, vjerujem da je tako i u ostalim školama. Tako će biti do 1. studenog, do tad imate rok - rekao je.

-------------------------------

Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola, koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova, okupilo se u srijedu kod HNK, odakle su "oboružani" zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg, gdje će Vladi prirediti kulturno-prosvjedni nastup.

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupit će uz pratnju harmonike kao sindikalni "band aid škole za život", najavili su sindikalni čelnici, kako bi vladajućima poslali poruku "da su ovdje i da znaju i mogu puno toga".

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan, danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će iduće godine povećati osnovicu za plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, no sindikati smatraju da se porastom osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća. 

#ŠTRAJK# VLADA# PROSVJED# ŠKOLE# UČITELJI# SINDIKATI

Izdvojeno

06. srpanj 2020 15:55