StoryEditor
Regijaodgovoreno na sva pitanja

Zvizdić objavio da je BiH ispunila uvjete za stjecanje statusa kandidata za EU, otkrio i kad očekuje da će se to dogoditi

25. veljače 2019. - 19:44
Bosna

Uprava ze europske integracije (DEI) BiH dostavila je u ponedjeljak odgovore na dodatna pitanja Europske komisije, a predsjedatelj Vijeća ministara te zemlje Denis Zvizdić izjavio je kako su vlasti ispunile uvjete za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

"Ovim su ispunjeni svi službeni uvjeti za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dobijanje kandidacijskog statusa", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pri tome je pojasnio kako je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici i formalno potvrdilo odgovore na dodatna pitanja koja je Europska komisija postavila iz sva 33 poglavlja. Najviše pitanja postavljeno je iz političkih kriterija, čak 106 od ukupno 655 dodatna pitanja Europska komisije.

Zvizdić je dodao kako su posljednje četiri godine bile najznačajnije za BiH u napretku ove zemlje na putu k Europskoj uniji. Dodao je kako je BiH mogla puno brže napredovati, no pojasnio je kako nije postojalo političke volje da se to i ostvari.

"Vijeće ministara BiH imalo je konsenzus kada je riječ o EU. Mi smo bili i ostali ključni generator europskih integracija. Nadam se da će i novi saziv Vijeća ministara BiH nastaviti tim putem", istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima stjecanje kandidacijskog statusa ne ovisi više o BiH, već o Europskoj komisiji. Izrazio je očekivanje da će Europska komisija odobriti kandidacijski status što bi za tu zemlju bilo od iznimnog značaja.

"To bi bila najbolja i najpozitivnija poruka građanima BiH. Očekujem da ćemo takvu poruku zaprimiti tijekom ove godine", istaknuo je Zvizdić.

Vlasti BiH pripremile su odgovore na 655 dodatnih pitanja u okviru tijela mehanizma koordinacije kojega čine predstavnici državnog Vijeća ministara te entitetskih i županijskih vlada.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 10:51