StoryEditor
Regijaveć izlazi iz zatvora?

'Vodi miran život, nema kovrčavu bradu, čita i slika': terorist osuđen na 15 godina robije, uskoro bi mogao na slobodu!

Piše A.B.K.
21. srpnja 2019. - 12:53
2017-07-20T114514Z_2027504633_RC1FE4A63D50_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-INSURGENCY

Mevlid Jašarević, osuđeni terorist koji je 2011. godine pucao na američku ambasadu u Sarajevu, za šest mjeseci tražit će uvjetno puštanje na slobodu.

Kako piše sarajevski Dnevni avaz nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna smanjena na 15 godina. U drugom suđenju kazao je kako je istupio iz vehabijskog pokreta i iskazao kajanje.

Prema tamošnjem zakonu s odsluženih 7,5 godina, može se tražiti uvjetni otpust, što će Jašarević i učiniti. U prilog mu ide, navodi sarajevski medij, dobro vladanje u zatvoru i to što do sad nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

- Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom kaznenom djelu, ali to ga ne sprječava da traži otpust. To je njegovo zakonsko pravo – tvrdi jedan od Jašarevićevih poznanika koji ga posjećuje u zatvoru.

  Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, može se za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad osuđenikom odrediti elektronski nadzor, a može ga se obvezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana. Ovisno od tome što će Jašarević napisati u zahtjevu, država će takav zahtjev razmatrati, a pitanje je hoće li ga i prihvatiti.

Ako ga prihvati samo mali prekršaj vraća Jašarevića ga na robiju. Sugovornik Dnevnog avaza uvjerava kako Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je napao veleposlanstvo SAD-a i ranio policajca.

- Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i slika. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici – tvrdi izvor Avaza.

Kako je poznato Jašarević je 2011. iz automatske puške pucao na veleposlanstvo SAD-a Sarajevu. Pri tom je uzvikivao i parole protiv SAD-a. Ispalio je 105 metaka i teško ranio policajca  Mirsada Velića. Ranjen je snajperskim hicem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a potom uhapšen. Naknadno se utvrdilo da je Jašarević srbijanski državljanin rođen 1988. godine u Novom Pazaru. Motive napada Jašarević je obrazložio u video poruci.

„Ne moram objašnjavati zašto napadam Amerikance. Oni se bore protiv islama i muslimana u cijelom svijetu. Ubijaju muslimane i siluju njihove žene. Amerikanci sa Srbima i Hrvatima pripremaju novi pokolj nad muslimanima“ - kazao je tada Jašarević u video poruci koja je objavljena na internetu.

Jašarević je i prije ovoga imao nekoliko oružanih incidenata.

Policiji je otprije poznat po incidentu u kojem je zajedno s Fatmirom Muratovićem, 28. studenog 2010. godine u Novom Pazaru, uhvaćen s vojničkim nožem ispred zgrade u kojoj su desetorica veleposlanika trebala održati sastanak.

Njih dvojica, Mevlid i Fatmir, stajali su ispred zgrade općine obučeni u vehabijskom stilu i s prepoznatljivim bradama, promatrajući dolazak veleposlanika. Policija ih je pokušala legitimirati, no Mevlid je odbio reći svoje ime. Prilikom pretresa u policijskoj stanici kod njega je pronađen vojnički nož. Nakon identifikacije u postaji, preko ureda za terorizam, policija je došla do informacije da je Mevlid Jašarević bio osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke u Beču 2005. godine. Ukrao je 100.000 eura. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije.

 

Izdvojeno

21. srpanj 2020 10:39