StoryEditor
Regijadobre vijesti

U Sloveniji drastično pao broj zaraženih, uskoro kreće olakšavanje mjera

Piše Hina
7. veljače 2021. - 14:05
Slovenski predsjednik Borut PahorŽeljko Hajdinjak/Cropix

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 498 novozaraženih koronavirusom, što je drastičan pad u odnosu na stanje od prije tjedan dana, a bolji su i drugi podaci o stanju epidemije pa bi već početkom idućeg tjedna moglo doći do "otključavanja" granica općina i otvaranja većeg broja škola.

U bolnicama je 931 covid pacijent, a dnevni prosjek zaraženih u proteklom tjednu je 1018, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

S 11 novih smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica Covida-19 u Sloveniji se povećao na 3623, prema podacima ministarstva zdravstva.

Ako se pozitivni trendovi nastave i prosjek dnevnih zaraza padne na manje od 1000, onda će Slovenija već početkom tjedna ući u tzv. "narančastu" fazu epidemije, uz znatnu relaksaciju restrikcija i protuepidemijskih mjera, najavljuju mediji.

U narančastoj fazi,  prema vladinom "semaforu" kojim se planiraju mjere, među ostalim ukida se zabrana kretanja među općinama, osnovne škole se otvaraju za sve učenike, počinje nastava u školama za završne razrede srednjih škola,  na fakultetima dopuštaju ispiti i seminari, a umjesto dosadašnjih šest osoba moglo bi se okupljati njih deset.

Dugotrajne mjere zatvaranja traju od listopada u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 16:15