StoryEditor
Regijapoboljšanje u deželi

Situacija je sve bolja: Slovenija bilježi nastavak pada zaraze, bolnice se polako vraćaju svojim redovnim programima

Piše Hina
22. veljače 2021. - 13:15
Ilustracija AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 247 zaraza koronavirusom, uz 8 preminulih od Covida-19, pa bi uz takve trendove već idući tjedan moglo doći do ukidanja policijskog sata, uz postupno vraćanje bolnica redovnim programima, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno još 584 covid pacijenata i njihov se broj nastavlja smanjivati, pa su prema "izlaznoj strategiji" vlade dvije bolnice već prestale primati takve bolesnike i vraćaju se svojim redovnim programima, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Alenka Forte, državna tajnica u  ministarstvu zdravstva.

Strategija povratka bolnica redovnim programima vezana je na broj hospitaliziranih u cijeloj državi i sastavljena je od četiri faze.

Kad u bolnicama bude manje od 100 oboljelih oni će se liječiti samo u najvećim bolnicama u Ljubljani i Mariboru, te bolnici za plućne i respiratorne bolesti Golnik. 

U međuvremenu ministarstvo zdravstva preporučuje bolnicama da do daljnjega 10 posto raspoloživih bolničkih postelja i dalje imaju "rezervirane" za oboljele od covida.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutno još samo  11.032 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dvostruko manje nego pred koji tjedan, a 14-odnevna incidencija - broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna - spustila se na 522. Tako se Slovenija s trećeg mjesta najugroženijih europskih država spustila na peto, no vlada i dalje upozorava na opasnost  povratka na lošiju epidemiološku sliku ako građani budu zanemarivali propisane mjere.

Protekli je vikend u Sloveniji bio prvi nakon što je ukinuta zabrana napuštanja matičnih općina, a bili su otvoreni i svi trgovački centri.

U trgovinama je obvezno nošenje maski, držanje razmaka od dva metra, dezinfekcija ruku.

Još nisu cijepljene sve osobe starije od 80 godina, ali ni svo zdravstveno osoblje, a preostali zdravstveni djelatnici pozivaju se kampanjom na cijepljenje.

U Sloveniju je u ponedjeljak prispjelo novih 22.230 doza Pfizer-BioNTechova cjepiva, a do nedjelje je cijepljeno ukupno 94.304 ljudi, nešto manje od pet posto populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 19:45