StoryEditorOCM
Regija‘OVO IMA SAMO U BiH‘

Samo 18 stanovnika općine Istočni Drvar neće biti na kandidacijskim listama za lokalne izbore, a svaki šesti stanovnik postat će vijećnik

Piše PSD.
8. listopada 2020. - 13:45

Kada se za 11 mjesta u općinskom vijeću bori 53 kandidata s devet kandidacijskih lista, to i nije neko svjetsko čudo. 

Ali, kada se sve to odvija u općini koja ukupno, po podacima s posljednjeg popisa, ima 71 stanovnika, onda je, priznat ćete, ipak cijela priča pomalo neobična. Jer, samo 18 stanovnika neće biti na listama, a gotovo svaki šesti stanovnik postat će općinski vijećnik! 

Ovo ima samo u BiH, kažu u Dnevnom avazu uz ovaj podatak karakteristična za općinu Istočni Drvar, i podsjećaju da je prije četiri godine uvjerljivu pobjedu na izborima odnio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa 69 osvojenih glasova, što im je osiguralo šest mandata u Općinskom vijeću. Korak za njima su bili Zavičajni socijaldemokrati – Mile Marčeta. Za njihove kandidate je glasao 31 birač (u ovaj broj treba računati i glasove iz dijaspore).

Inače, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, teritorij nekadašnje općine Drvar podijeljen je tzv. entitetskom linijom. Od dijela koji je pripao Federaciji BiH odvojen je zapadni dio i pripojen općini Bihać, a od dijela koji je pripao Republici Srpskoj formirana je općina Srpski Drvar.

Naziv Srpski Drvar je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim i diskriminatorskim prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, pa je općini odlukom Narodne skupštine Republike Srpske promijenjeno ime u Istočni Drvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. veljača 2023 05:24