StoryEditorOCM
Regijariješen misterij

Policija u BiH nakon dva desetljeća pronašla Daytonski sporazum

1. studenog 2017. - 00:17

Pripadnici policije Republike Srpske u utorak su pronašli i zaplijenili originalnu verziju Daytonskog sporazuma koja je misteriozno iščezla iz ruku vlasti u Bosni i Hercegovini i za kojom se godinama tragalo, potvrdli su policijski dužnosnici. 
 
Darko Ilić, predstojnik uprave za organizirani i teški kriminal MUP-a RS izjavio je lokalnim medijima kako je uhićena jedna osoba a u objektu čiji je vlasnik pronađen je original Daytonskog sporazuma na engleskom jeziku kakav je potpisan u Parizu 14. prosinca 1995.

Riječ je o primjerku kojega su potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Policija nije potvrdila identitet uhićene osobe koja je skrivala originalni primjerak povijesnog sporazuma kojim je okončan troipolgodišnji rat u BiH no mediji navode kako je riječ o Željku Kuntošu, bivšem članu osiguranja odnosno vozaču nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Njega je policija privela pod sumnjom da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti i predan je tužiteljstvu u Banjoj Luci.

Nakon ceremonije potpisivanja 1995. obavljene u nazočnosti čelnika najutjecajnijih zapadnih zemalja predstavnicima Hrvatske, BiH i SRJ uručen je po jedan primjerak Daytonskog sporazuma na engleskom jeziku.

Još 2008. ispostavilo se kako je primjerak tog dokumenta namijenjen BiH netragom nestao na što je upozorio tadašnji član državnog predsjedništva Željko Komšić.

Nešto kasnije i u Beogradu su rekli kako je i njihov primjerak nestao uz pretpostavku kako se do dogodilo tijekom protumiloševićevske pobune 2000.

Hrvatska je jedina država koja je svoj primjerak pohranila na sigurno i uredno ga čuva i danas.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 04:42