StoryEditorOCM
RegijaBOŠKO SAVKOVIĆ

Novinar koji je uhićen jer je na prosvjedu nosio obješenu lutku s Vučićevim likom piše samo u ‘Politikinom zabavniku‘

Piše VIJESTI SD
4. lipnja 2023. - 19:36
Boško Savković je nakon bogate novinarske karijere obećao da više nikad neće napisati niti jednu riječ za službene srbijanske medijeSCREENSHOT/YOUTUBE

Boško Savković, poznati novinar, pisac i kritičar režima Slobodana Miloševića, uhićen je danas zbog sumnje da je na sinoćnjem prosvjedu "Srbija protiv nasilja" nosio "obješenu lutku s likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Početkom osamdesetih Boško Savković je radio na radijskim emisijama "Ritam srca" i Index 202. Od 1985. godine piše u studentskom listu "Student", gdje je objavljivao do 1987. godine.

Tijekom poznate političke afere Glogov kolac, koja je u proljeće 1987. godine obračunom s novinarima i slobodnim novinarstvom najavila dolazak Slobodana Miloševića na vlast, ostao je uz redakciju koja je smijenjena nakon brojnih nasrtaja gradskog i sveučilišog komiteta Saveza komunista.

Tijekom 1987. i 1988. godine objavljivao je u omladinskim listovima Mladost, NON, Stav, Polet... Prije raspada bivše SFRJ počeo je objavljivati ​​u jednom od najtiražnijih političkih časopisa tog vremena, Politikinom časopisu "Intervju". Od 1989. "Intervju" mu je matična redakcija, a piše i za mnoge druge listove diljem Jugoslavije.

Na RTV Politici od samog njezina osnutka vodi vlastite političke talk show emisije, kako na televiziji tako i na radiju.

Tijekom boravka u New Yorku 1989. godine završio je rukopis svoje prve knjige "Lažni borci trče počasni krug", koja se bavi problematikom lažnih boraca i njihovih mirovina na području bivše SFRJ. Po toj knjizi TV Beograd je 1990. godine snimila istoimeni dokumentarni film.

Kad je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, Savković je postao i ratni dopisnik "Intervjua" i drugih beogradskih listova. TV Politika prenosi i mnoge njegove TV reportaže s ratišta.

Dubrovnik, Vukovar, Knin, a potom i nova otvorena ratišta u BiH, Savkoviću su postala novinarska opsesija.

Ponosan što tijekom rata nikada nije uzeo oružje u ruke, te u neprestanom ratu s cenzurom u medijima koja je tih godina vladala u srbijanskom društvu, u proljeće 1993. napustio je srbijansko novinarstvo. Obećao je da više nikada neće napisati niti jednu riječ za službene srbijanske medije. S izuzetkom "Politikinog zabavnika", u kojem i danas povremeno objavljuje autorske tekstove.

Početkom 1993. godine osniva vlastitu privatnu marketinšku agenciju "Alternativa" koja i danas radi na području TV produkcije, izdavaštva, grafičkog i web dizajna.

U proljeće 1994. godine objavio je drugu knjigu, "Silovanje sedme sile", koja obrađuje novinske afere i promjene urednika i novinara u jugoslavenskom i srpskom novinarstvu od 1945. do 1993.

Godine 1996. postao je jedan od osnivača satiričnog lista "Naša krmača", koji je čitavoj jednoj generaciji bio i ostao simbol borbe za slobodu novinarstva - jedna od najjačih točaka otpora Miloševićevoj autokraciji. Prisluškivanja, prijetnje, batine, provale u redakciju za Savkovića su postali, svakodnevnica.

U jesen 1997. objavio je treću knjigu, "Misteriji koje su promijenili Srbiju". Zbog velikog pritiska na medije u posljednjoj godini Miloševićeve vladavine, izlaženje "Naše krmače" privremeno je obustavljeno u lipnju 2000., da bi redakcija nakon 5. listopada nastavila s radom u prosincu.

U rujnu 2000., neposredno prije pada režima Slobodana Miloševića, objavio je knjigu "S one strane" - zbirku uvodnika u listu "Naša krmača" koji, bez subvencija bilo koje struje na vlasti ili u opoziciji, nastavlja izlaziti i nakon demokratskih promena u Srbiji. Nemilosrdno kritizirajući sve pogreške novih vlasti, konačno je prestala s radom 2004. godine.

S grupom prijatelja koji su 1998. objavili fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, od te godine radi na promociji ovog rukopisa koji je postao dio UNESCO-ove zbirke "Pamćenje sveta". Produkcijom filma "U početku bijaše riječ" i predavanjima u zemlji i inozemstvu, Savković i danas promovira ovo izuzetno djelo srpske srednjovekovne kulture.

Savković je 2008. godine utemeljio festival turističkog i ekološkog filma Silafest koji se i danas održava u Velikom Gradištu, na obali Dunava.

Rođen je u Beogradu, gdje je diplomirao pravo na Odsjeku za međunarodno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:01