StoryEditor
RegijaUDARIO KONTRU 

Mesić stao na stranu Komšića: Teže bi bilo da zajedno sjede Dodik i Čović, ovim izborom nije ugrožen opstanak BiH!

Piše R. N.
10. listopada 2018. - 21:26

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića, koji će u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predstavljati hrvatski narod, navodi Al Jazeera.

"Teže bi za Bosnu i Hercegovinu bilo da su se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zajedno našli Milorad Dodik i Dragan Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranje Bosne i Hercegovine, a Dodik koji ne priznaje nikakvu Bosnu i Hercegovinu. Ovim izborom nije ugrožen opstanak Bosne i Hercegovine", rekao je Mesić za Radio Sarajevo.

"Narod uvijek zaslužuje vlast koju sam izabere. Građani Bosne i Hercegovine su ovako odlučili u skladu sa zakonom koji egzistira i vrijedi. Drugo, prigovori da Hrvati nisu izabrali Željka Komšića, već Bošnjaci, ima samo jedan nedostatak, a to je matematički. Da su svi Hrvati izašli na izbore, mogli su izabrati Čovića", tvrdi Mesić.

Komentirajući građanski koncept uređenja Bosne i Hercegovine, kojeg zastupa Komšić, Mesić je rekao kako je i on "za građansku Švedsku, za građansku Hrvatsku, za građansku Bosnu i Hercegovinu..."

"Nadam se da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti stvarno građanska, u kojoj će živjeti tri konstitutivna naroda, uz ravnopravnost svih drugih građana. To očekujem. Kad će to biti i na koji način... Mislim da su vremena takva da sve države koje mi poznamo u Europskoj uniji jesu građanske države. Ne znam zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak", zaključio je Mesić.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 08:10