StoryEditorOCM
Regijailegalno cijepljenje

Liječnik uzimao cjepivo iz Hrvatske pa ga preprodavao u BiH? Anto Nobilo za Slobodnu: ‘Mogu mu suditi i u odsutnosti‘

Piše PSD
13. srpnja 2021. - 20:19

Medijski napisi diljem regije o muškarcu koji je svoju poziciju liječnika u Hrvatskoj koristio tako da je u mjestu Kobaš kod Srpca organizirao ilegalno cijepljenje za koje je po dozi naplaćivao od 300 do 500 konvertibilnih maraka što mu je osiguralo iznose od 1200 do 2000 kuna.

image
Martin Bertrand/afp/profimedia

- Policijski službenici Policijske stanice Srbac, 12.07.2021. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli su Izvještaj protiv M.Z. iz Republike Hrvatske, zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo ,,Neovlašteno pružanje medicinskih usluga“- stoji u objašnjenju lokalne policije.

Ilegalno cijepljenje organizirao je u Bosni i Hercegovini, a budući da muškarac inače radi u Hrvatskoj postavlja se pitanje o tome gdje je uhićeni liječnik nabavljao sporne doze cjepiva koje je prodavao u susjednoj državi. Je li ih iz Hrvatske prenosio preko granice ili je imao dobavljača u BiH, zasad nije poznato. 

image
Goran Mehkek/Cropix

-Proces se može voditi ili u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini, tu je u igri dosta opcija. Postoji Ugovor o pravosudnoj suradnji između dviju država pa je suđenje moguće bilo gdje- govori nam poznati odvjetnik Anto Nobilo.

-Ostane li suđenje u Bosni i Hercegovini oni će njega pozvati, ali ako se ne pojavi mogu mu suditi i u odsutnosti- nastavlja stručnjak.

Na naše pitanje o tome kolika kazna čeka „poduzetnog“ liječnika koji je cijepljenje protiv koronavirusa masno naplaćivao Nobilo nema precizan odgovor.

- Ne znam napamet kolike su kazne uopće predviđene. Takvi slučajevi stvarno nisu česti u Hrvatskoj, općenito nadriliječništvo kao takvo. Nekada davno su možda i bili, ali sada više ne- zaključuje.

image
Matija Djanješić/Cropix

Muškarac koji je svoj status liječnika u Hrvatskoj koristio kako bi zaradio na prodaji cjepiva, nije bez razloga svojim ilegalnim poslom polučio velik uspjeh. Proces cijepljenja protiv koronavirusa u BiH odvija se izrazito sporo, a brojni lokalni, ali i regionalni političari već mjesecima upućuju na nesrazmjer kod podjele cjepiva. Ovoga utorka iz Grčke su dobili donaciju od 120 tisuća doza cjepiva AstraZenece. Istog cjepiva, točno 30 tisuća komada dobili su i od Hrvatske početkom lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 21:23