StoryEditor
Crna kronikaUNOSAN POSAO

Otkrivamo detalje afere vezane uz hrvatskog liječnika koji je dilao cjepiva po BiH: ima dvojno državljanstvo, a prilično čudi odgovor našeg Ministarstva zdravstva

Piše Katarina Marić Banje
15. srpnja 2021. - 21:55

Hrvatski liječnik M.Z. koji je cijepio na području republike Srpske, ima dvojno državljanstvo, a rođen je upravo u mjestu Kobaš kod Srpca u kojem je i prodavao cjepivo. Slučaj je bio u nadležnosti MUP-a Republike Srpske jer je kaznenu prijavu protiv 60-godišnjeg  liječnika podnijela Policijska uprava Gradiška.

Od njihove glasnogovornice Vesne Vučić saznajemo kako su policijski službenici Policijske postaje Srbac u ponedjeljak Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnijeli izvještaj protiv osobe M.Z. iz Republike Hrvatske, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštenog pružanje medicinskih usluga.

Sumnjiče ga da je iskoristivši zvanje liječnika opće prakse koje ima u Hrvatskoj ilegalno organizirao pružanje zdravstvenih usluga i to u mjestu Kobaš, protivno zakonima koji su na snazi u BiH, odnosno u Republici Srpskoj.

image
Jure Mišković/Cropix

Kontaktirali smo banjalučko tužilaštvo te saznajemo kako M.Z. ima dvojno državljanstvo, Hrvatske i BiH. 

-  Izvještaj zbog kaznenog djela iz članka 199. Krivičnog zakonika Republike Srpske je dostavljen protiv M.Z., rođen 1961.godine, iz Republike Hrvatske. Tužilaštvo je formiralo predmet i dodijelilo ga postupajućem tužiocu u rad - obavijestila nas je mr. Maja Đ. Vidović, rukovodilac odnosa s javnošću u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Neslužbeno smo saznali kako je 60-godišnji M.Z. rođen u mjestu Kobaš u kojem je ilegalno cijepio. Mještanima je davao cjepiva protiv COVID-19 i svoje usluge naplaćivao od 300 do 500 konvertibilnih maraka ili od 17.000 do oko 29.000 dinara.

Moglo se platiti i u eurima u iznosu od 150 do 255 eura, a u protuvrijednosti to iznosi od 1200 do 2000 kuna. Kako je porijeklom iz navedenog mjesta vjerojatno je cijepio rodbinu i prijatelje te se nadao kako se neće saznati za njegov ilegalni posao.

Vijest se ipak proširila i ubrzo je uhićen jer su vakcine protiv korona virusa besplatne za sve građane, a imunizaciju provodi samo javni zdravstveni sistem te je postupio suprotno važećim propisima u RS. Prema kaznenom zakonu RS, osoba koja se suprotno propisima neovlašteno bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine i novčanom kaznom.

Prema istom zakonu novčana kazna u određenom iznosu ne može biti manja od 300 KM, niti veća od 200.000 KM, a za krivična djela počinjena iz koristoljublja ne može biti veća od 2 milijuna KM. U kunama najmanja kazna iznosi nešto više od 1100 kuna do najviše 764.000 kuna, dok za kaznena djela iz koristoljublja najviša kazna iznosi 7,6 milijuna kuna.

Pitanja kojima bi se trebale pozabaviti institucije u Hrvatskoj su kako je došao do cjepiva te je li ih uzeo iz zaliha koje je zadužio u svojoj liječničkoj praksi na području RH. U interesu daljnjeg istraživanja ni policija ni Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci nisu nam željeli dati detalje slučaja pa tako ni o kojoj se vrsti cjepiva radilo.

image
Jure Mišković/Cropix

Ako ga je M.Z. donosio iz Hrvatske, za pretpostaviti je da se radilo o vrsti cjepiva koje se može čuvati u običnom hladnjaku. Hrvatska liječnička komora utvrdit će koji tko je liječnik iz Hrvatske koji je za novac cijepio na području BiH kako bi mogli reagirati.

S druge strane Ministarstvo zdravstva ne namjerava napraviti ništa vezano za situaciju da netko iznosi zalihe cjepiva iz države već pere ruke i prebacuje odgovornost na policiju, i to hrvatsku. I jednoj i drugoj instituciji poslali smo upit u kojem smo ih obavijestili da je M.Z., koji ima zvanje liječnika opće prakse u Hrvatskoj, u Republici Srpskoj uz naplatu cijepio protiv korona virusa te je kazneno je prijavljen Okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci.

Nas je zanimalo koje će daljnje korake poduzeti naše institucije. Dobili smo ovakve odgovore:

- Hrvatska liječnika komora obratit će se Ministarstvu unutarnjih poslova RH s molbom da kroz međudržavnu suradnju s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine dođu do podatka o identitetu navedene osobe, kako bi razjasnili radi li se članu HLK. Po dobivanju službenih informacija o identitetu ove osobe, HLK će, ako se radi o njezinom članu, postupati sukladno svojim ovlastima - rekli su iz HLK.

Tijela Hrvatske liječničke komore koja mogu izreći disciplinsku kaznu gubljenja prava na obavljanje liječničke djelatnosti. Prema zakonu o liječništvu, liječnik koji je pravomoćno sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela može se, s obzirom na važnost i prirodu ugroženog dobra ili druge posljedice te s obzirom na okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena, smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti.

Liječniku može biti privremeno ili trajno oduzeto odobrenje za samostalan rad. Nedostojnost za obavljanje liječničke djelatnosti utvrđuje upravnim aktom tijelo određeno Statutom Hrvatske liječničke komore.

Ministarstvo se nije izjasnilo da će išta poduzeti jer ih izgleda ne zanima jesu li cjepiva ukradena iz njihovih zaliha. Oni se za razliku od HLK ne misle obraćat ni MUP-u RH ni MUP-u RS već su nas uputili da mi pošaljemo upit policiji.

- S obzirom na to da je riječ o slučaju koji je u djelokrugu MUP-a, upućujemo Vas na sljedeće kontakte (naveli su nam dvije mail adrese iz MUP-a RH). Za dodatna pojašnjenja ili upite stojimo na raspolaganju - kazali su nam iz Ministarstvo zdravstva.

Njih očito ne zanima radi li se o liječniku koji ima praksu u Hrvatskoj za koju dobiva cjepiva za svoje pacijente koja onda prodaje preko granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 01:49