StoryEditor
Regijaodlučno ne

Lajčak: Zahtjevi Hrvata ne mogu proći!

Piše PSD.
26. ožujka 2008. - 20:22
Lajčak je kazao kako ne postoji mogućnost izmjena entitetskih ustava koje su nedavno u zajedničkoj izjavi zatražili čelnici hrvatskih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije

Foto: Ivan Rozić
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak kazao je u Mostaru kako ne postoji mogućnost izmjena entitetskih ustava koje su nedavno u zajedničkoj izjavi zatražili čelnici hrvatskih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije.

– Ne mogu komentirati izjavu jer o njoj znam samo iz tiskovina. Volio bih se sastati s njezinim potpisnicima kako bi mi obrazložili zašto su sada to učinili, ali mislim da zahtjevi ne mogu proći – naglasio je Lajčak, dodajući kako nadmudrivanje između političkih dužnosnika neće dati nikakve rezultate.

– Konačno treba sjesti za zajednički stol, smanjiti veliko nepovjerenje koje sada postoji i razgovarati, a Ustav ove zemlje je tako izgrađen da ne može biti nadglasavanja – istaknuo je Lajčak, ponavljajući kako ne postoji mogućnost da se Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH promijeni  na bilo koji drugi način osim na način koji predviđa sam Ustav, a to je da se oko promjena slože predstavnici svih triju konstitutivnih naroda.

Visoki predstavnik još je jednom ukazao na nužnost prihvaćanja zakona o policiji u državnom parlamentu kako bi BiH konačno potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, a što bi se trebalo dogoditi koncem travnja. – Ne smijemo zaostajati za susjednim zemljama u procesu europskih integracija i moramo pratiti njihov tempo, jer je tako puno lakše, nego ostati sam u procesu približavanja Europi – kazao je Lajčak.

Odgovarajući na upit zašto se Ured visokog predstavnika uključio u izbor ravnatelja policije Hercegovačko-neretvanske županije tek dvije godine nakon što je raspisan natječaj za njegov izbor, Lajčak je kazao da je problem baš u tomu što proces predugo traje.

- Vidimo probleme s procesom koji traje dvije godine i Gregorian je skrenuo pozornost upravo na to – rekao je Lajčak. Podsjetimo, zamjenik visokoga predstavnika Raffi Gregorian uputio je pismo županijskim čelnicima u kojemu traži raspisivanje novoga natječaja za izbor policijskoga ravnatelja.

Inače, Lajčak je posjetio Mostar kako bi s građanima sudjelovao u javnoj raspravi o europskoj budućnosti BiH, o političkom, sigurnosnom i ekonomskom stanju zemlje na njezinu putu u Europu, te o mladima, obrazovanju i civilnom društvu.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 22:38