StoryEditor
RegijaPrilika za zaradu

Granični policajci BiH za mito puštali ljude iz rizičnih područja: u jednom slučaju trojac bez putovnica prošao cijelu Austriju, Sloveniju i Hrvatsku!

19. ožujka 2020. - 19:49
Denis Jerković/Ilustracija/HANZA MEDIA

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je pritvor za graničnog policajca koji ja za mito pustio u zemlju tri osobe koje su stigle iz Austrije i omogućio im da bez potrebnih kontrola, pa čak i valjanih putnih isprava, uđu u BiH.

Objavljen je i puni identitet policajca: radi se o Raji Kikiću, rođenom 1963. godine u Breziku, BiH. Ne navodi se, međutim, kakvo je mito uzeo, već tek da se radilo o daru.

Na teret mu se stavlja da je puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije kao jedne od zemalja s intenzivnom transmisijom koronavirusa ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

Trojac je iz Austrije putovao preko Slovenije i Hrvatske, pa se postavlja pitanje kako su bez valjanih isprava prošli prethodne dvije granice i konačno kod Brčkog zaustavljeni u pokušaju ulaska u BiH.

Osumnjičeni policajac branio se šutnjom. Posve izvjesno da će završiti iza rešetaka.

Trojac je također pronađen i nad njima je proveden postupak u skladu s uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji, dok ih i same čeka postupak za davanje mita.

- Obzirom da se radilo o mlađim osobama s intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzročio veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH – izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Da je mićenje policajaca na granici BiH s Hrvatskom uzelo maha govori i vijest po kojoj je direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas donio rješenje o privremenoj suspenziji pet policijskih službenika.

Konkretni incident dogodio se na prijelazu Bosanski Brod, gdje je ova skupina graničnih policajaca u noći s 5. na 6. ožujka izvršilo više koruptivnih djela. U više navrata, kako je priopćeno, od osoba koje su prelazile državnu granicu, a da ih ne bi podvrli kontrolama i drugim službenim radnjama tražili su i primili dar. Radilo se o novcu u još u neutvrđenom iznosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 20:12