StoryEditor
Regijakorak naprijed

Bosna i Hercegovina i Srbija ojačat će suradnju u borbi protiv ilegalnih migracija te organiziranog kriminala

Piše Hina
27. srpnja 2021. - 14:47

Bosna i Hercegovina i Srbija ojačat će suradnju u borbi protiv ilegalnih migracija te organiziranog kriminala, a planiraju i učinkovitiju kontrolu međudržavne granice, najavili su u utorak resorni ministri dvije države nakon sastanka koji su održali u Zvorniku u istočnoj Bosni.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin tom su prigodom potpisali niz međudržavnih sporazuma a nakon toga obojica su novinarima kazali kako dvije zemlje nemaju drugog izbora nego poboljšati suradnju kako bi kontrolirali potencijalne sigurnosne prijetnje.

"Ilegalne su migracije ozbiljna sigurnosna prijetnja za obje države", kazao je Cikotić dok je Vulin istaknuo kako ni Srbija niti BiH ne mogu dopustiti da njihovi teritoriji postanu "parking za migrante".

"Zajedničkim ćemo se radom izboriti da to ne budemo", kazao je Vulin.

Dodao je kako je podjednaka prijetnja djelovanje organiziranih kriminalnih skupina, posebice stoga što među njihovim pripadnicima nema nikakvih predrasuda niti granica pa se protiv njih mora boriti na isti način, odnosno zajedničkim i organiziranim pristupom.

Ustvrdio je kako su vlasti u Srbiji razbijanjem kriminalne skupine koju je predvodio Veljko Belivuk zorno pokazale kako će se odnositi prema organiziranom kriminalu te je izrazio očekivanje kako će sada uslijediti odgovarajuće zakonske sankcije.

"Uvjeren sam da će većina njih dobiti doživotnu robiju", kazao je Vulin.

Potvrdio je kako je od predstavnika vlasti BiH ponovo tražio informaciju o tijeku istrage otvorene nakon napada na tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici prije šest godina.

Vulin tvrdi kako je to bio pokušaj Vučićeva ubojstva a ministar sigurnosti BiH Cikotić je novinarima prenio kako je istraga o tom slučaju još uvijek otvorena te kako je vodi Tužiteljstvo BiH.

"Toliko se za sada može kazati", izjavio je Cikotić.

item - id = 1115696
related id = 0 -> 1129265
related id = 1 -> 1129246
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 20:57