StoryEditorOCM
Regijanovi bombarderi

Aleksandar Vučić najavio: ‘Srbija kupuje 12 Rafalea!‘. Mogli bi ih koštati tri puta više nego Hrvatsku

Piše Vlado Vurušić/JL
10. travnja 2024. - 06:51

Nakon što je Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nabavila borbene francuske avione Rafale, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je kupnju istih aviona, i to čak njih 12.

Srbija i Francuska su, rekao je nakon posjeta Parizu i susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, postigle dogovor o nabavi aviona Rafale, navodno u vrijednosti oko tri milijarde eura, te će u Beogradu za otprilike dva mjeseca potpisati ugovor, čemu će nazočiti i francuski predsjednik.

Vučićev posjet Francuskoj zapravo je i upriličen zbog tog unosnog posla, a zanimljivo je da Srbija tako prelazi na NATO-ovo naoružanje, iako tvrdi da neće u taj političko-vojni savez. Dosad je uglavnom nabavljala oružje iz Rusije, a indikativno je da je i vojna suradnja Srbije s NATO-om puno razgranatija i sadržajnija nego s Rusijom koju u Beogradu stalno nazivaju svojom zaštitnicom piše Jutarnji list. 

Doduše, beogradski tjednik Vreme navodi da Srbija nema kapaciteta za smještaj tih 12 Rafalea te da trenutačno nema ni pilota za taj tip borbenih zrakoplova. Kako navodi Radio slobodna Europa (RSE), Srbija i Francuska imaju razvijenu suradnju u području obrane. Od francuske kompanije Airbus Srbija je kupila helikoptere vrijedne 105 milijuna eura, dva transportna aviona C-295 od 66 milijuna eura uz još 15 milijuna eura za opremu i obuku pilota te 18 protuzračnih sustava Mistral s 50 raketa, ali RSE navodi da cijena Mistrala nije poznata.

 

image
Fred Tanneau/Afp
 

Srbija naoružanje i vojnu opremu nabavlja od zapadnih partnera, ali i od Rusije i Kine, zbog čega je u više navrata dobila kritike iz Bruxellesa i Washingtona. Prema podacima Stockholmskog međunarodnog istraživačkog instituta, na Zapadnom Balkanu Srbija najviše ulaže u oružje i vojsku. Od 2018. zaključno s 2022. u tu je svrhu izdvojila više od 1,4 milijarde dolara. Vučić je u više navrata najavio da će nastaviti s nabavom naoružanja i vojne opreme, za što će ove godine izdvojiti gotovo 740 milijuna eura, piše RSE. Vučić se nada da će tom izdašnom kupnjom pridobiti Francusku da mu pripomogne oko Kosova.

Naime, u Parizu Macron i Vučić nisu razgovarati samo o Rafaleima, nego u prvom redu o Kosovu. Macron je pozdravio srbijanske napore oko članstva u EU i rekao da je "budućnost Srbije u EU", ali je zatražio procesuiranje odgovornih za teroristički napad u Banjskoj (Srbija, podsjetimo, nije izručila niti procesuirala nikoga od onih koji su sudjelovali u napadu) i rješavanje pitanje normalizacije odnosa s Kosovom te se zauzeo za osnivanje Zajednice srpskih općina.

Francuska će sigurno podržati prijem Kosova u Vijeće Europe, ali i skoru rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u zbog koje će Vučić uskoro ići u New York kako bi je blokirao, odnosno pokušao nagovoriti afričke i azijske države da je ne podrže.

image
Sarah Meyssonnier/Afp
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 00:30