StoryEditorOCM
Hrvatskatraje obuka

MORH opisao detalje nedavnog incidenta na nebu. Objasnili zašto je poletio MiG, a ne Rafale: ‘Zabrinuli su nas...‘

Piše Vijesti SD
26. srpnja 2024. - 12:08

Nakon zračnog incidenta koji se u nedjelju ujutro dogodio na području Slunja zbog kojega je dignut MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi presreo laki zrakoplov Piper PA-24, nametnulo se pitanje zašto to nisu učinille noviji borbeni zrakoplovi - Rafalei.

Portal Zimo.hr dobio je odgovor iz MORH-a koji se nije službeno oglašavao o tom incidentu.

MORH je za Zimo.hr potvrdio incident s Piperom te detaljno objasnio zašto je poletio MiG-21, a ne Rafale te kako točno funkcionira presretanje u suverenom hrvatskom zračnom prostoru.

- Zaštitu suvereniteta hrvatskog zračnog prostora provode avioni Rafale, ali privremeno Rafalei ne formiraju dežurni borbeni dvojac kako se ne bi utjecalo na intenzitet obuke pilota i sigurnost letenja te nepotrebno trošili materijalni, personalni i financijski resursi, pojasnili su iz MORH-a.

Podsjećaju kako je zračni prostor Republike Hrvatske integralni dio savezničkog zajedničkog sustava nadzora i zaštite zračnog prostora.

Potpisanim dokumentom (Transfer Of Authority–TOA) na razini oružanih snaga 2009., Republika Hrvatska je, kao i ostale NATO snage protuzračne i proturaketne obrane, prihvatila Air Policing kao mirnodopsku zadaću nadzora i zaštite zračnog prostora koja uključuje zračno motrenje i navođenje, zapovijedanje i nadzor u zraku te odgovarajuća sredstva protuzračne obrane (lovački avioni).

Kako se provedbom te mirnodopske zadaće dežurnog borbenog dvojca ne bi utjecalo na radne procese i usporavalo obuku naših pilota Rafalea, a o kojoj Ministarstvo obrane redovno izvještava javnost, ta će se zadaća privremeno obavljati iz zrakoplovnih baza susjednih savezničkih zemalja Italije i Mađarske potpisivanjem bilateralnog sporazuma (Technical Arrangement) na razini oružanih snaga, a kako su radile i druge članice NATO-a u prijelaznom razdoblju.

Potpisivanje tih bilateralnih sporazuma je u tijeku, a do potpisa tih sporazuma dežurni borbeni dvojac formiraju MIG-ovi. Kada se ova zadaća bude obavljala iz zrakoplovnih baza Italije i Mađarske, važno je napomenuti da se to ne plaća, objašnjavaju iz MORH-a.

Što se tiče samog incidenta na hrvatskom nebu, ističu kako je prelet civilnog aviona Piper PA-24 bio najavljen, ali je zabrinutost izazvala činjenica da je civilni avion izgubio vezu s kontrolom zračne plovidbe.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj 21. srpnja 2024. avion iz Dežurnog borbenog dvojca HRZ-a bio je angažiran u zadaći presretanja aviona u zračnom prostoru Republike Hrvatske.

Nakon vizualne potvrde hrvatskog vojnog pilota o kojem se avionu radi, taj civilni avion nastavio je letjeti sukladno planu leta prema planiranom odredištu, dodali su na kraju iz MORH-a.

Presretanje je završeno u okolici Slunja u Karlovačkoj županiji. Cijeli događaj je potvrdila i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:31