StoryEditorOCM
RegijaSPORNO IZRUČENJE

Agenti SIPA-e upali u kuću uhićenog šefa suda BiH: Tražili su sat koji mu je dao Mamić?

Piše vijesti sd
14. veljače 2024. - 08:46

Pripadnici SIPA-e pretresli su jučer navečer kuću pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, doznaje bosansko-hercegovački portal Istraga. Pretres je obavljen nakon što je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Debeveca koji je uhićen prije skoro dva mjeseca zajedno sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem.

Prema informacijama Istrage, protiv Debeveca je proširena istraga zbog sumnje da je počinio kaznena djela primanja poklona i drugih oblika koristi, a u vezi sa slučajevima koji su se vodili na Sudu BiH.

U pitanju su, kako doznaju, dva predmeta. Prvi se odnosi na slučaj Zdravka Mamića, bivšeg potpredsjednika Dinama koji je, u bijegu od hrvatskog pravosuđa, utočište našao u BiH. Drugi slučaj se odnosi na postupak koji se vodio pred Upravnim odjelom Suda BiH i u pitanju je tvrtka Kramar iz Ljubuškog.

Tužiteljstvo BiH sumnja da je Debevec pogodovao obitelji Mamić vezano za odluke Suda BiH koje su se odnosile na postupke izručenja Zdravka Mamića u Hrvatsku, kao i deblokadu računa na kojima se nalazilo nekoliko milijuna KM, a čiji je vlasnik bio Mamićev sin.

Kako sumnja Tužiteljstvo, sve je dogovoreno u Grudama gdje su se susreli Debevec i Mamić, a glavni posrednik je bio hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac, koji se intenzivno družio s dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamedom Ajanovićem i suspendiranim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.

Mamić je, sumnja Tužiteljstvo, odlučio pokloniti sat Ranku Debevecu (u vrijednosti od 15 tisuća eura), a posrednik prilikom predaje sata bio je poduzetnik Ljiljanko Palac. Spomenuti sat jučer navečer su pripadnici SIPA-e tražili u stanu Ranka Debeveca, ali ga, prema informacijama Istrage, nisu pronašli.

Drugi dio proširenja istrage odnosi se na odluke Suda BiH u vezi s kompanijom Kramar iz Ljubuškog koja se bavi uvozom automobila. Tužiteljstvo BiH sumnja da je kompanija Kramar, također preko poduzetnika Ljiljanka Palca, uspjela isposlovati presudu kojom joj je omogućen povoljniji uvoz automobila u BiH. Zauzvrat je, kao mito, treća osoba, povezana s predsjednikom Suda BiH, dobila automobil Polo.

Suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić uhićeni su 18. prosinca prošle godine zbog sumnje da su nezakonito izdavali naredbe za prisluškivanje telefona. Od tada se obojica nalaze u pritvoru. Prilikom hapšenja, Debevec je bio u društvu dekana Stomatologije Muhameda Ajanovića koji je, također, bio u odličnim privatnim vezama s poduzetnikom Palcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:56