StoryEditor
PolitikaBivša premijerka

Kosor o izboru za predsjednika Vrhovnog suda: Vidi se neka nježnost između premijera i predsjednika, dogovor je sasvim sigurno postignut

Piše PSD
2. rujna 2021. - 12:11

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu i komentirala strateški forum na Bledu, kao i imenovanje novog predsjednika Vrhovnog suda.

Kosor je rekla da joj je teško zamisliti da bi slovenski premijer Janez Janša i hrvatski premijer Andrej Plenković mogli postići dogovor, posebice oko graničnih pitanja - piše N1.

“Janez Janša je i kao šef opozicije dok sam ja dogovorala arbitražni sporazum s Borutom Pahorom bio žestoko protiv bilo kakvog sporazuma i dogovora i nije htio nikako pomoći pa čak i HDZ-u, budući da je član EPP-a kojeg je član i njegova stranka. Mi smo se nalazili u Bruxellesu i pokazao je apsolutno nerazumijevanje za hrvatski problem, odnosno deblokadu pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju. I nakon toga je žestoko kritizirao arbitražni sporazum i dalje na tim stajalištima”, rekla je Kosor.

“S druge strane, Republika Hrvatska je izašla iz sporazuma i za nas odluka Arbitražnog suda ne postoji zato što je kontaminiran njegov rad. Je li se u međuvremenu dogodilo nešto pa ćemo mi nešto od toga priznati, to bi Andrej Plenković trebao objasniti javnosti. Vrlo teško mi je nazrijeti na koji bi način oni to riješili, ja mislim da je to jedan od optimističnih balona puštenih u javnost, mislim da se Plenković i Janša oko nastalih problema i migrantske krize slažu. Ako postoji neka konstrukcija oko toga dogovora, bilo bi pošteno da se javnost s time upozna, upravo zato što za nas odluka Arbitražnog suda ne postoji, makar je i ta odluka, koja se odnosi i na kopnenu i morsku granicu vrlo povoljna za Republiku Hrvatsku”, rekla je Kosor.

O izboru šefa Vrhovnog suda

Što se tiče izbora za predsjednika Vrhovnog suda, Kosor je rekla da je dogovor između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Plenkovića sasvim sigurno postignut.

“Izvjesna nježnost se pojavila između premijera i predsjednika Republike, ne napadaju se, a predsjednik jako izbjegava bilo kakvu kvalifikaciju vezano za bilo koji potez Vlade pa čak i na činjenicu da obnove u Hrvatskoj nakon potresa nema, da ona stoji, da dolazi zima i da se tu očekivao njegov jasniji glas, on je vrlo koncilijantan i to bi dovelo do naznaka da su se dogovorili. Vidimo uspješne dogovore oko imenovanja i službi, tako da moguće je da postoji neka vrsta dogovora. To ćemo vrlo brzo vidjeti i nakon današnje odluke Vrhovnog suda i kakve će reakcije na tu odluku biti kakva god ona bila”, rekla je Kosor.

“Ono što je u svemu tome pomalo smiješno, i ova današnja sjednica Vrhovnog Suda i sjednica Sabora su savjetodavne i nemaju utjecaja na konačnu odluku predsjednika Republike, koji jedini po Ustavu ima mandat predlaganja osobe na čelo Vrhovnog suda. Jedini koji o tome odlučuje je predsjednik Vlade i HDZ-a, koji drži ključeve parlamentarne većine i tu će se vidjeti kakvi su njihovi odnosi. Bit će neobično i dosta tricky ako suci Vrhovnog suda predlože nekog drugog, a ne Dobronića, za kojeg je predsjednik rekao da je njegov kandidat, a Plenković se nije javno opirao. Vidjet ćemo kako će tu nastati situacija, meni je neobično žao da je propuštena prilika da se Zlata Đurđević, kompetentna, sjajna, odlična i neusporedivo najbolja imenuje na tu funkciju, davno bi već počeli puhati neki novi vjetrovi da je ona na toj poziciji”, rekla je Kosor - piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 17:46