StoryEditor
PolitikaSuperstar ili propovjednik?

Je li Milanović nova zvijezda političke scene? Desničarima ‘spasitelj‘, ljevičarima vođa, a na piće ga pozvali i branitelji; Zekanović: Pamćenje nam je kao u čovječje ribice...

6. svibnja 2021. - 09:26
Ranko Šuvar/Cropix

Je li se aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović prometnuo u prvu zvijezdu hrvatske političke scene, čije se riječi i nastupi, gdje god da se pojavi, iščekuju kao da je nekakav superstar ili propovjednik?

U ponedjeljak smo u Plaškom svjedočili da su ga građani dočekali uz cestu i zatim pojurili za njim, skandirajući mu i pozdravljajući ga pljeskom.

"Predsjedniče, vi ste najbolji", čulo se iz gomile, nešto slično kao prošloga tjedna na proslavi obljetnice "Bljeska" u Okučanima, kada mu je pristupio jedan od branitelja i pozvao da ga počasti u susjednom ugostiteljskom objektu, makar i iz njegova džepa.

Jesu li se Zoranu Milanoviću konačno politički počeli isplaćivati svi ti bezbrojni javni istupi u kojima je govorio o svemu i svačemu, ne štedeći nikoga, ponajmanje aktualnu Vladu i njezina šefa Andreja Plenkovića?

- Pa mislim da se Milanoviću isplatila njegova dosljednost. Stvari koje sada govori, govorio je i prije 10 godina. Normalno, neke su stvari aktualnije, ali ista su načela, isti je princip. Jasno da su mu se isplatile i njegova elokvencija i načitanost, a na kraju krajeva i volja da se suprotstavi stvarima koje idu u krivom pravcu. Znamo se dugo godina, takav je kakav jest, osebujan, najbolji orator na našoj političkoj sceni i ući će u ring bez problema s bilo kime - kaže Franko Vidović, saborski zastupnik iz redova SDP-a, dojučerašnje Milanovićeve stranke.

Nacionalna nit

Vidović, za razliku od nekih, ne vidi da je Milanović napravio priličan zaokret oko pojedinih tema, poput položaja Hrvata u BiH ili branitelja.

- Njegovi stavovi oko BiH, položaja hrvatskog naroda tamo, potpuno su identični. Pa sjetite se da je i prvi od hrvatskih političara još tamo 2007. godine, dakle puno prije presude Haaškog suda, rekao da general Gotovina nije kriv. Zaboravljaju se te stvari. Zoran je oduvijek imao tu nacionalnu nit. Zato to nije nikakvo iznenađenje – reći će ovaj SDP-ovac.

Milanovićeve poteze i odjek koji imaju pomno promatraju i s hrvatske desnice. Hrvoje Zekanović, zastupnik Suverenista u Saboru, to će komentirati sljedećim riječima:

- Hrvatski narod očito uvijek traži novu zvijezdu, vođu. Milanović je bio predsjednik Vlade, ali s te pozicije nije uspio napraviti puno toga. Sada to pokušava ekshibicijama i uspijeva se nametnuti kao glavna zvijezda. Koliko će to trajati, ne znam. Za razliku od mnogih drugih građana, ja nisam zaboravio tko je Zoran Milanović. Ne krijem da mi je drago čuti neke njegove suverenističke stavove, pogotovo o našim istočnim susjedima. Stvar je u tome da se i on kao premijer mogao postaviti rezolutnije prema istim tim susjedima i biti suverenist u to doba. Ne zaboravljam isto tako Zakon o životnom partnerstvu, koji je donio nakon referenduma, kada je većina građana rekla što je brak, ali je izigrao njihovu volju. Drago mi je čuti kada se suprotstavlja aktualnom predsjedniku Vlade, ali ni Andrej Plenković ni on nisu meni osobe koje bi trebale reprezentirati Republiku Hrvatsku i hrvatsku politiku. On nije alternativa Plenkoviću, nego su jednako loši.

Zekanović nije stava da Milanović već trasira put za drugi mandat na Pantovčaku, iako drži da niti jedan predsjednik s ljevice do sada nije ovako pokušavao zagrabiti glasove s desnog centra i desnice.

- Izbori su tek za tri i pol godine. Ako je sve kampanja, onda je Milanović promašio metu i cilj. Možda mu je dosadno pa sve to radi, a možda bi se mogao osvrnuti i na svoje ne baš tako davne izjave o bacanju HOS-ove ploče u smeće ili kako bi sada komentirao to što je iz Okučana prije godinu dana pobjegao zbog jedne majice. Postoji taj meni nejasni fenomen pokajnika u našoj politici, ali je očit. Hrvati na desnici uvijek traže spasitelja, ali Milanović naprosto nije taj. Ako mi Hrvati suverenističkih uvjerenja njega prepoznamo kao svog, onda nam je pamćenje kao u čovječje ribice – reći će Zekanović.

Želja Zorana Milanovića da se dopadne što širem krugu građana mogla bi ga možda koštati glasova u njegovoj lijevoj bazi. Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, nije tog uvjerenja.

- Lijevi birači? A što je to? Toga u Hrvatskoj više nema, po mojoj procjeni. Svedeni su na karikaturu. Evo najnoviji primjer iz Španjolske. Ljevica je tamo povukla vraga za rep, dovela konzervativce na vlast, pa se na radikalne teze dobio odgovor u jačanju desnice, jer su birači tražili stari identitet. CIA je u jednoj svojoj analizi predvidjela takav razvoj događaja. Sve je rezultat socijalnog stanja oko koronavirusa, iako su takvi trendovi počeli i ranije - komentira Čičak.

Isti scenarij

Po njemu, Milanović neće odustati, već ustrajati dalje po istom scenariju. Izbori mu pri tome nisu još na pameti, to je naprosto njegov karakter.

- Pitali ste me gdje će stati? To samo on zna. Milanović nudi sebe za lidera pokreta kojeg nema, ali vrijeme pokreta je prošlo i dolazi ono etabliranih stranaka. Slijedi i smjena generacija u našoj politici, jer su Bauk, Grbin i slični zahrđali. Nove snage dobit ćemo i slijeve i zdesna. Tomašević to nije, jer je odavno na hrvatskoj političkoj sceni. Imao je financijsku podršku od Sanaderove do ove vlade pod paradigmom nevladine organizacije. Mi danas imamo poplavu aktivista iz te scene u Saboru, što znači njezinu smrt. Govorili su protiv uhljeba, a postali uhljebi. Svakako, Milanović će morati koketirati s tim novim licima i lijevo i desno. On međudržavnu politiku ne vodi, tu postoji i svojevrstan silenzio stampa prema njemu i onome što govori, pogotovo nakon što je Blaškića primio u uredu, pa se okreće unutarnjim temama, jer tu vidi neki manevarski prostor - ističe Čičak.

- Činjenica je da se u Hrvatskoj ne mogu dobiti izbori ako ste isključivo lijevi ili desni. Morate ući u centar, pokupiti birače s tog dijela političkog spektra. Predsjednik Milanović dijeli i neke stavove desnog centra – podsjetit će Franko Vidović, koji ne vidi opasnost za svoju stranku u identifikaciji sa Zoranom Milanovićem.

- Ja nikada nisam imao problema u toj identifikaciji pa ne mislim ni da ću ubuduće. Dijelim puno razmišljanja sa Zoranom, pa i generacijski smo bliski. Što se stranke tiče, svima je jasno da SDP ima goleme probleme. Stranka sebe mora konsolidirati da bi mogla onda jasno iskazivati interese, ciljeve, stremljenja, poglede i sve ostalo. Predsjednik neće izgubiti stranke i glasove ljevice, jer nije napravio niti jedan poteza kojim bi ih odmaknuo, već samo otvorio nove teme na neki drukčiji način. On naglas govori što narod misli, neovisno o političkoj podjeli. I ništa više - drži Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 19:19