StoryEditorOCM
Hrvatskanema popuštanja

Pogledajte kako je izgledao susret predsjednika Milanovića i ministra Banožića nakon višemjesečnog sukoba

Piše PSD
25. svibnja 2022. - 14:41

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, sudjelovao je na preuzimanju helikoptera UH-60M Black Hawk, donacije SAD-a Republici Hrvatskoj, donosi N1.

"Amerikanci su, posebno što se vojske tiče, OK. Mi znamo s kim imamo posla. Politika je nešto drugo", rekao je Milanović dok je odgovarao na pitanja novinara.

S ministrom Marijom Banožićem se nije rukovao.

"Ne, nisam. Ministar je potrošio sve kredite koje je imao. Možda je i najveći predmet to što je trebao biti predmet istrage", rekao je Milanović.

Milanović je komentirao i hangare koji za helikoptere još nisu izgrađeni. Ponovio je da je za to odgovoran ministar Banožić. “To je zaista nemar. Da ne kažem kriminalno ponašanje. Kriminalno je bilo kad je bio u Ministarstvu državne imovine. Ovo je nemarno. To se nije smjelo dogoditi. Nešto drugo će trunuti na kiši”, rekao je predsjednik, donosi N1.

Upitan za komentare optužnice iz Srbije, ponovio je da Srbija to ne bi trebala raditi želi li ući u Europsku uniju.

"Ne zivkaš državnog odvjetnika, ne nalaziš se s njime tajno… Kao premijer, lako smo se mogli dogovoriti da se podigne optužnica protiv Vučića. Dotle državna vlast seže, ali mi se time nismo bavili. Ne znam zašto je Brnabić nervozna, ja sam se više plašio da netko u Hrvatskoj ne poludi", rekao je i ponovio da bi Srbija trebala paziti što radi što je izjavio i jučer.

"Oni žele u EU? Pogledajte kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su s razlogom bili bezobrazni prema Turskoj, ali sad traže milost. Pazi što radiš", opet je ponovio prema Srbiji.

O stanju u vojsci

Za vojsku je rekao da je u relativno lošem stanju, ali apsolutno u boljem nego što je bila kad je on bio na dužnosti premijera, jer je prošlo nešto vremena. “Samo je pitanje što imamo od drugih stvari, a što nemamo. Jesu li godine koje su prohujale iskorištene za ništa. Gdje je protuoklop? E to nemamo, dronove nemamo. Protuklopna sredstva nemamo, a Ukrajinci ih slažu k’o kašete Jamnice”, rekao je Milanović.

"Mi to nemamo. Hrvatskoj nedostaje ono bez čega bi rat u Ukrajini trajao 15 minuta. S obzirom na to da su krcati oružjem, oni se brane već tri mjeseca. Hrvatska nikad neće biti u situaciji da se brani tri mjeseca jer je članica NATO-a. Nama bi priskočili u pomoć u 15 minuta", dodao je, prenosi N1.

Od Afganistana do Kosova

Helikopteri Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiriju helikoptera od SAD-a, od kojeg Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva pristigla donacija su američke strane, navodi Jutarnji list.

Okupljenima se obratio zapovjednik specijalnih snaga SAD-a za Europu i Afriku koji je istaknuo da se Hrvatska dokazala kao puzdani partner i saveznik.

- Naši su vojnici služili rame u rame od Afganistana do Kosova i duboko smo impresionirani profesionalnošću i predanošću vaših vojnika. Ponosni smo što vas možemo zvati saveznicima i što možemo jedni drugima čuvati leđa. Znamo da možemo računati na Hrvatsku i Hrvatska može računati na SAD - kazao je.

Nakon svečanosti preuzimanja predsjednik Zoran Milanović razgledao je helikoptere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 00:11