StoryEditor
HrvatskaVRHOVNI SUD

Zlata Đurđević otkrila zašto se nije javila na prvi poziv: ‘Razgovori mene i predsjednika Milanovića mi nisu davali nadu da bi on mene predložio‘

Piše PSD
6. svibnja 2021. - 20:31
Zagreb, 191119. Vrhovni sud. Zrinjevac. Presuda Davidu Komsicu. Na fotografiji: Zgrada Vrhovnog suda.Goran Mehkek/Cropix

Gošća današnja emisije RTL Danas bila je Zlata Đurđević. Upitana je poznaje li od ranije predsjednika Zorana MIlanovića te je otkrila zbog čega vjeruje da je njegov izbor za šeficu Vrhovnog suda. 

- Ne. Nisam imala nikakve niti privatne, niti službene niti poslovne kontakte s gospodinom Milanovićem. Prvi put smo se  susreli početkom ožujka kad me pozvao na razgovor vezano za kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske- rekla je i dodala- On je rekao da je bilo pet kandidata, da je obavio razgovore s njima i da se odlučio za mene. Smatram da sam ostvarila izuzetne uspjehe u svom poslovnom životu. Redovita sam profesorica kaznenog procesnog prava. Bavim se i pravosuđem općenito i kaznenim pravosuđem i ljudskim pravima. Imam i međunarodna priznanja ugled. Imam preko 100 objavljenih radova, preko 100 javnih izlaganja. Bila sam predsjednica hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, a osim toga sam specijalizirala na najboljim svjetskim sveučilištima kao što su Cambridge, Berkeley i Yale.

Nakon tih uvodnih pitanja upitana je li razmišljala o tome da odustane od kandidature kada se zna da u Saboru ima 70 ruku koje će ići protiv njene kandidature. 

- Ja imam sigurno mjesto na fakultetu. Smatram da imam najbolji posao na svijetu, ali s obzirom da sam pokazala aspiraciju  i težnju da budem sutkinja na međunarodnim sudovima. I sada sam rezervna kandidatkinja za Europski sud za ljudska prava,  smatrala sam da moj integritet i moje znanje mi ne dopušta da takvu jednu poziciju odbijem kad se radi o Republici Hrvatskoj.  Programi su tek dostavljeni predsjedniku, tek su stavljeni u javnost, mislim da je naša politika ipak sazrela u odnosu na 90-te i da će cijeniti stručnost, izvrsnost, etičnost, a ne podobnost ili neke iskonstruirane i manipulativne tvrdnje koje zapravo nemaju utemeljenja u pravu- kazala je pravnica. 

Iako je bila izbor predsjednika Milanovića i na prvom pozivu, Đurđević se na njega nije javila. 

- Ja sam se javila u siječnju za Europski sud za ljudska prava. To je u to vrijeme bila moja intencija, bila sam i na intervjuima. Nekako se ne javljam na više takvih pozicija istovremeno. Osim toga ovo je jedna pozicija za koju sam smatrala da imam karakteristike, ne znam, možda neki naši raniji razgovori mene i predsjednika Milanovića mi nisu davali nadu da bi on mene predložio. Predsjednik je ustavni predlagatelj, mislima da to nije isto kao kada se javljate za Ustavnog sudca. Jer ovdje Ustav, kao i kod glavnog državnog odvjetnika, predviđa ne samo da vas bira neko političko tijelo, nego da vas i predlaže predsjednik, tj. Vlada. Postoji ovlašteni predlagatelj, logično je da vas on kontaktira da je zainteresiran.

Javni poziv otežava tu situaciju i ne možete imati pozitivan ishod. Ako kažemo da Ustavom određen predlagatelj ima pravo izabrati svog kandidata, obavijestiti ga o tome i nagovarati ga da se prijavi na tu poziciju, u tom slučaju gdje imate javni poziv imate samo dvije opcije.  Jedna je tajni dogovor ili da bude javno obznanjen. Kad je javno obznanjen, onda se događa ovo što se sad meni događa. To nije u redu prema drugim kandidatima, jer su oni naravno obeshrabreni ako imate kandidata za kojeg je unaprijed bačena kocka - kazala. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 18:19