StoryEditor
Hrvatskane preporučamo

Zakonski apsurdi: tijekom vožnje ne smijete pričati na mobitel, ali možete se šminkati, presvlačiti, čitati novine...

1. rujna 2016. - 15:42

Sve što nije zabranjeno – dopušteno je! To bi bio najkraći zaključak priče o tome što vozač tijekom upravljanja automobilom smije raditi a da ga pritom prometna policija ne sankcionira. Zakonske odredbe ponekad su zaista smiješne i potpuno apsurdne, ali to je tako i tu se ništa ne može dok se ne naprave promjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Teorija po kojoj je zabranjeno voziti automobil u neadekvatnoj obući ili za vrijeme vožnje jesti sendvič, te obavljati još neke usputne radnje poput kopanja po (ženskoj) torbici, ispijanja pića, držanja psa za vrijeme vožnje u krilu – nije kažnjivo. Ako vas zaustavi policajac u trenutku dok u vožnji jedete sendvič, čitate kartu ili vozite automobil bosih nogu, može vas samo upozoriti na takvo ponašanje, ali kazna za takvo nešto ne postoji niti je propisana.

Apsurde možemo nabrajati do iznemoglosti, ali neki spadaju u domenu gotovo pa znanstvene fantastike. Kažnjivo je razgovarati na mobitel bez hand-free uređaja, ali istodobno nisu predviđene sankcije za čitanje tiskanih medija, poput novina, kao ni proučavanja odavno zastarjelih autokarata, pored današnjih suvremenih navigacija.

Dakle, knjige, novine, autokarte... sve to ne podliježe zakonskim sankcijama. Teoretski vozač može raširiti autokartu preko upravljača u vožnji i pratiti kuda treba voziti.

Istodobno, na nogama možete imati japanke, za koje se zna da smanjuju snagu pritiska na papučicu pa kočenje traje duže. Međutim, ne postoji zakonska odredba kojom se zabranjuje vožnja u japankama, klompama, visokim štiklama...

Isto tako, u ovim ljetnim vrućim danima često smo svjedoci da se povratnici s kupanja voze polugoli, odnosno bez majica. Ni tu ne prave nikakav prekršaj, jer u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nigdje nije regulirano kako vozač mora biti obučen. Jedini bi problem bio kada bi obnaženih grudi vozila pripadnica slabijeg spola, ali to bi bilo više zbog sigurnosnih nego nekih drugih razloga. Tijekom vožnje vozač ili vozačica mogu se i presvlačiti.

Stajanje na semaforu zbog crvenog svjetla smatra se sudjelovanjem u prometu. Ako neka vozačica to vrijeme iskoristi za šminkanje i obnavljanje svojeg make-upa, to ne znači da je u prekršaju, te nema smisla nervozno trubiti. Čak i čitanje novina u tim trenucima nije kažnjivo. Pušenje u vožnji samo po sebi nije opasno, ali je zato otresanje pepela, osobito kad završi u krilu, vrlo opasno.

Pušenje znači i traženje kutije s cigaretama i upaljača po automobilu, paljenje cigarete, traženje pepeljare... Sve su to radnje koje odvlače pozornost vozača sa zbivanja na cesti. Ipak, zakon ne drži da cigareta u ruci ikome umanjuje mogućnost sigurnog upravljanja automobilom. Ako imate kućnog ljubimca poput psa ili mačke, njihovo sjedenje u vašem krilu dok vozite također nije kažnjivo.

Međutim, Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne dopušta upotrebu mobitela u vožnji osim u slučaju kad imate hand-free uređaj. Nije dopuštena upotreba nikakvih uređaja, pa vas policajac može kazniti i za držanje USB-a ili ubacivanje CD-a u audiosustav. Osim toga, noviji automobili sve su opremljeniji, tako da zaslon osjetljiv na dodir nije više nikakva novost. Preko njega se upravlja navigacijom, postavkama automobila, audiouređajem...

Ali takvo "čačkanje" po spomenutim sustavima također vozaču može "donijeti" novčanu kaznu. Kazna za upotrebu mobitela ili nekog drugog uređaja je 500 kuna, pa sada ti vidi hoćeš li u vožnji namještati navigaciju i postavke automobila ili ćeš razgovarati na mobitel bez hand-freeja.

Karikirano rečeno, vozač na ramenu može držati vreću cementa, čitati knjigu ili novine, pušiti, presvlačiti se, jesti sendvič, piti piće, držati psa u krilu i za takvo što nema zakonskih konzekvencija.

Kazna za mobitel – 500 kuna

Kako bismo još jednom utvrdili gradivo, vožnja bosih nogu, bez majice, šminkanje, jedenje sendviča, ispijanje pića, čitanje novina, pušenje i još neki drugi apsurdi nisu kažnjivi, premda zasigurno utječu na sigurnost vožnje.

Ali zato kod uporabe mobitela bez hand-free uređaja i drugih sustava preko zaslona osjetljivog na dodir koji utječu na smanjenu mogućnost sigurnog upravljanja vozila, pazite se! Kazna je 500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. siječanj 2022 12:10