Hrvatskaogroman skok

Za kvadrat kuće se traži 3157 eura?! Cijene nekretnina u Splitu su otišle u nebo, u godinu dana su porasle za gotovo trećinu!

Piše Ana Franić

Informacija da su cijene najma stanova odavno 'poludjele' i otišle u nebo i nije neka vijest. Svi oni koji su se našli u potrazi za stanom, znaju koju agoniju moraju proći. 

Prema novom istraživanju internetskog oglasnika Njuškalo, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u studenom, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju porast od 6 posto na godišnjoj razini dok je prema studenom pretprošle godine zabilježen rast cijena veći od 12 posto. 

Na godišnjoj razini cijene stanova u Hrvatskoj su rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kuća rasle za 4 posto. No, istaknimo kako je riječ o traženim cijenama koje često u konačnici budu i manje.

Tražene cijene kvadrata po najvećim hrvatskim gradovima ovise i o njihovim lokacijama. Tako je u Zagrebu ove godine zabilježen skok cijena stanova za 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su u Splitu one porasle za 4 posto, koliko je zabilježen skok i u Zadru. 

Oglasnik Njuškalo usporedio je tražene cijene u studenom ove godine s onima iz istog mjeseca 2015. i kažu kako je vidljiv rast. Tako su u Zagrebu i Splitu cijene stanova u navedenom razdoblju porasle za gotovo trećinu, dok su u Rijeci bilježile skok za oko 15 posto.

Na prvom mjestu po cijeni nekretnina se uvjerljivo nalazi Dubrovnik, gdje je u studenom prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.941 eura, dok je kvadrat kuće s dvorištem prosječno košta 4.722 eura.

Split se nalazi na drugom mjestu i ima prosječno skuplje kvadrate kuća od stanova. U studenom je tako prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2.909 eura, dok je kvadrat kuće prosječno bio skuplji za oko 8,5 posto, odnosno iznosio je 3,157 eura. 

#NEKRETNINE#ZADAR#ZAGREB#DUBROVNIK#SPLIT#CIJENE NEKRETNINA