StoryEditor
Hrvatskaogroman skok

Za kvadrat kuće se traži 3157 eura?! Cijene nekretnina u Splitu su otišle u nebo, u godinu dana su porasle za gotovo trećinu!

Piše Ana Franić
6. prosinca 2019. - 22:44

Informacija da su cijene najma stanova odavno 'poludjele' i otišle u nebo i nije neka vijest. Svi oni koji su se našli u potrazi za stanom, znaju koju agoniju moraju proći. 

Prema novom istraživanju internetskog oglasnika Njuškalo, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u studenom, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju porast od 6 posto na godišnjoj razini dok je prema studenom pretprošle godine zabilježen rast cijena veći od 12 posto. 

Na godišnjoj razini cijene stanova u Hrvatskoj su rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kuća rasle za 4 posto. No, istaknimo kako je riječ o traženim cijenama koje često u konačnici budu i manje.

Tražene cijene kvadrata po najvećim hrvatskim gradovima ovise i o njihovim lokacijama. Tako je u Zagrebu ove godine zabilježen skok cijena stanova za 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su u Splitu one porasle za 4 posto, koliko je zabilježen skok i u Zadru. 

Oglasnik Njuškalo usporedio je tražene cijene u studenom ove godine s onima iz istog mjeseca 2015. i kažu kako je vidljiv rast. Tako su u Zagrebu i Splitu cijene stanova u navedenom razdoblju porasle za gotovo trećinu, dok su u Rijeci bilježile skok za oko 15 posto.

Na prvom mjestu po cijeni nekretnina se uvjerljivo nalazi Dubrovnik, gdje je u studenom prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.941 eura, dok je kvadrat kuće s dvorištem prosječno košta 4.722 eura.

Split se nalazi na drugom mjestu i ima prosječno skuplje kvadrate kuća od stanova. U studenom je tako prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2.909 eura, dok je kvadrat kuće prosječno bio skuplji za oko 8,5 posto, odnosno iznosio je 3,157 eura. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 16:34