StoryEditorOCM
Hrvatskaposljedice nevremena

Vatrogasci u nekim dijelovima Hrvatske nisu spavali: obilne kiše poplavile podrume i automobile; ‘Treba nam brod!‘

Piše D.A.
8. lipnja 2024. - 08:43

Nevrijeme praćeno obilnom kišnom oborinom zahvatilo je grad Jastrebarsko i okolicu te područje grada Pregrade, općine Hum na Sutli, mjesta Prišlin, Grletinec i Druškovec Humski, izvijestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Županijski centri 112 Zagreb i Krapina zaprimili su dojave koje su se uglavnom odnosile na poplavljivanje podrumskih prostorija obiteljskih kuća i prizemnih dijelova zgrada te osobnih vozila.

Poplavljena je i industrijska zona u Pregradi te je došlo do izlijevanja potoka Kostelina na prometnicu D 206, dionica Pregrada - Hum na Sutli, koja je do daljnjega zatvorena za sav promet Nadležne službe su odmah upućene na teren kako bi sanirale nastalu štetu, piše Jutarnji list.

- Pregrada - industrijska zona poplavila - treba brod, izvijestili su na Facebook stranici Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija, uz snimku poplavljenog područja.

Jako nevrijeme koje je poslijepodne poharalo Sloveniju, gdje je mjestimice padala tuča i veličine teniskih loptica, na putu do Zagorja je oslabjelo, međutim, dijelovi uz granicu sa Slovenijom ipak nisu izbjegli tuču. Srećom, dosta sitniju nego što je bila ona u Sloveniji, ali dovoljno veliku da napravi štetu na poljima, u vinogradima i vrtovima, navodi lokalni portal Zagorje International.

Čitatelji javljaju da je najgore bilo oko 22 sata na području Huma na Sutli.

“Hum na Sutli užas”, “Hum na Sutli evo padala je tuča, sutra će se vidjeti šteta…”, “Hum na Sutli skršilo sve u 10 min, toliko o našim obranama od tuče sa generatorima”, pišu čitatelji u Facebook grupi Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske.

Portal Zagorje.com neslužbeno doznaje da su se na području Orešja Humskog i Prišlina pojavili odroni zemlje na više mjesta radi jakih oborina pa na niskonaponskoj mreži postoje prekidi napajanja električnom energijom koji će se ujutro početi rješavati.

DHMZ javlja kako će danas biti djelomice, u Dalmaciji pretežno sunčano. U drugom dijelu subote uz jači razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Pritom pljuskovi mogu lokalno biti izraženi, uz pojavu tuče.

Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice do umjeren jugozapadni. Najviša temperatura zraka između 26 i 31 °C, prognoza je za subotu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 22:36