StoryEditor
HrvatskaPrijatelji životinja

Uznemirujući prizori u dolini Neretve, podnesena prijava protiv vlasnika domaćih životinja: ‘Dobivao je milijunske poticaje, ubija telad puškom i prodaje ih na crno mesnicama!‘

Piše D. Š.
5. studenog 2021. - 13:25

Udruga Prijatelji životinja podnijela je opširnu prijavu Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu protiv Dragana Bezera, vlasnika napuštenih domaćih životinja u dolini Neretve, za koje je Ministarstvo poljoprivrede lovima naložilo odstrel. U prijavi zbog napuštanja, zanemarivanja, mučenja i ubijanja životinja te ugrožavanja njihove dobrobiti, nabrajaju se mnogobrojni utvrđeni prekršaji koje je počinio Bezer uz kojega se vežu mnoge incidentne situacije, prijave inspekcijama i kršenja zakona, što rezultira i štetama za ljude i patnjama životinja.

- Zapanjujuće je što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o pucanju u stotine životinja zbog posljedica neodgovornosti samo jedne osobe, kao i izostanka volje nadležnih institucija da riješe problem koji traje već više od desetljeća. Dragan Bezer izaziva strah među mještanima doline Neretve koji dugi niz godina upozoravaju da ih on terorizira, prijeti vatrenim oružjem i višestruko ugrožava zdravlje i dobrobit životinja kršeći pritom ne samo propise koji se odnose na zaštitu životinja već i propise koji su u nadležnosti institucija koje se bave zaštitom imovine i ljudskoga zdravlja i života - navode iz Udruge.

image
Prijatelji životinja

Bezer je, tvrde mještani, kao vlasnik stoke za koju je tražio i dobivao poticaje, uzurpirao stotine hektara obradivih površina državnog, ali i privatnog zemljišta koje koristi za ispašu svojih životinja čineći pritom milijunske materijalne štete lokalnim poljoprivrednicima. Prema svom priznanju, 2016. godine napustio je goveda i ostalu stoku pa su se nesretne životinje razmnožile i prepuštene same sebi traže hranu pritom devastirajući nasade, voćnjake, groblje i ostale javne površine. Godinama nisu pregledane ni cijepljene te o njima ne vodi nikakvu brigu.

- Iz javno dostupnih izvora i fotografija vidljivo je da je dio životinja u očajnom stanju. Zimi se smrzavaju jer nemaju nastambe, a ljeti umiru od žeđi. Krave umiru i od ozljeda, bolesti, iscrpljenosti po poljima i brdima, utapaju se u kanalima i nerijetko ostanu tamo gdje su i umrle. Ne zakapaju se, već im, prema tvrdnjama svjedoka, Bezer skine markicu kako se ne bi moglo utvrditi vlasništvo. Očajni mještani godinama ukazuju na njegovo nehumano ponašanje prema ovcama i kravama koje često izgladnjele ugibaju te stradavaju u prometnim nesrećama, a on po njima i puca - ističu Prijatelji životinja.

image
Prijatelji životinja

U prijavama iznose niz inkriminirajućih informacija o Bezeru s kojima su, zbog brojnih prijava i navodno čak 70 predmeta na sudovima, itekako dobro upoznati svi koji su bili dužni to riješiti.

- Nevjerojatno je da je unatoč tome Bezer još prije četiri godine dobivao milijunske poticaje, a nadležne institucije nisu učinile ništa da ga se primjereno sankcionira i da mu se zabrani nabava novih životinja. Kako je moguće da osoba koja je dobro poznata zbog višestrukog napuštanja domaćih životinja nije nikada dobila zabranu nabavljanja i držanja novih životinja, nego i sada drži ovce za koje se može, sukladno dosadašnjem ponašanju, očekivati da će ih napustiti i da će postati teret države?

Prijatelji životinja iznose i tvrdnje svjedoka po kojima Bezer redovito ubija telad puškom i prodaje ih na crno, bez ikakve zdravstvene kontrole, a meso završava u lokalnim mesnicama, pa čak i u susjednoj BiH. Prema informacijama svjedoka, Bezer je pritom upleten u varanja na poticajima te je u vezama s inspektorima ističu da je ovaj slučaj dobar pokazatelj situacije i u drugim dijelovima Hrvatske gdje se zakoni ne poštuju, ali sve se može riješiti bez lovačke puške.

image
Prijatelji životinja

- Drago nam je da je Ministarstvo poljoprivrede, potaknuto našim apelima, ali i protivljenjem lovaca i stočara da se puca u stoku, najavilo da će razmotriti prijedloge koji ne uključuju odstrel. Proslijedili smo Ministarstvu kontakte pojedinaca i udruga koji su nam se javili da bi željeli zbrinuti napuštene domaće životinje. No nužno je rješavati korijen problema, sankcionirati neodgovorne i konfliktne pojedince te im zabraniti držanje životinja. Ministarstvo i inspekcije trebaju kazniti podivljale ljude, a ne navodno podivljale životinje - zaključuju Prijatelji životinja.

item - id = 1140571
related id = 0 -> 1159727
related id = 1 -> 1159674
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 19:23