StoryEditor
HrvatskaNove informacije

Beroš u Nedjeljom u 2: Napravljeno je sve što je moguće, međutim ozljeda djevojčice stradale u potresu je iznimno teška i radi se o životnoj ugrozi

Piše A.B.K.
22. ožujka 2020. - 13:55
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je danas u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića. Naravno, goruće teme bile su pandemija koronavirusa te snažan potres koji je jutros pogodio Zagreb.

Po prvi put u povijesti, Aleksandar Stanković je emisiju počeo s 40 minuta zakašnjenja. S ministrom Berošem razgovarao je ispred bolnice u Dubravi s maskom na licu.

Ministar je na samom početku ustvrdio da bolnica u Dubravi, kao glavni respiratorni centar za koronavirus nije pretrpjela bitnija strukturna oštećenja.

- Rodilje, tj. majke i novorođene bebe iz Petrove bolnice su smještene na sigurno, tvrdi ministar.

- Što se tiče nastavka borbe s koronavirusom, 800 respiratora kojima raspolažemo trebalo bi biti dovoljno. I sljedećih dana će rasti broj bolesnika, no mjere distance koje poduzimamo će zdravstvenom sustavu omogućiti da i dalje upravlja ovom situacijom, kazao je Beroš.

- Solidarnost hrvatskog naroda iskazuje se na najbolji mogući način. Pripravni smo za sve scenarije. Određena je hrvatska tvrtka upravo donijela tank s 6000 litara tekućeg dušika. Neću reći da smo brzi kao Kinezi, ali nismo ni puno sporiji, rekao je.

Na upit iz Brodosplita da imaju radna mjesta na kojima se ne može poštivati propisana udaljenost od 2 metra, ministar je odgovorio:

- Nažalost, obavezna je poslodavca da organizira adekvatne radne uvjete. Poslodavac mora radnicima osigurati adekvatne radne uvjete.

- Kakav bih bio ministar da sam se testirao na koronavirus, a nemam simptome ili kontakt s oboljelom osobom, odgovorio je.

- Ako se dogodi da budem zaražen, poručio je ministar, imam i B varijantu svog tima. Dakle, imam dostojnu zamjenu u svojim suradnicima.

Na primjedbu da sad mnogi u njemu gledaju spasitelja, Beroš tvrdi kako je u svom neurokirurškom radu na to već navikao.

- Psihologija čovjeka je takva da u slučaju velike ugroze u svakom čovjeku postoji mehanizam koji traži nekakvu čvrstu točku i uporište. To je poseban psihički odnos koji je i sad na djelu i koji se ne smije zloupotrebljavati. Ja, uostalom, nisam sam, nego samo dio tima.  

Što se tiče u potresu ozlijeđene djevojčice, ministar kaže da se, nažalost, radi o teškoj kraniocerebralnoj  ozljedi glave.

- Podvrgnuta je hitnom kirurškom zahvatu. Razgovarao sam s operaterom, napravljeno je sve što je bilo moguće, međutim ozljeda je iznimno teška i radi se o životnoj ugrozi. 

Komentirajući priče o štetnosti terapije ibuprofenom u slučaju koronavirusa, Beroš kaže da nije stručnjak za farmakoterapiju ni infektolog, no da ibuprofen svakako nije svemoguć i ne mislim da bitno doprinosi liječenju ove bolesti.  

- Svi građani s kroničnim i akutnim problemima mimo aktualne zaraze moraju se nastaviti javljati svojim liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Ukoliko sumnjaju na bilo kakvu infekciju Covidom-19, imaju posebne ambulante da se jave provjeriti svoje sumnje.

- Distanca, distanca, distanca. I dalje izbjegavati svaki opasan kontakt bez obzira na strah od potresa u Zagrebu. Ugroza od Covid-19 je još uvijek najopasnija ugroza u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 22:10