StoryEditor
Hrvatskaoptužbe stižu i iz Francuske

"Udba mi je slijepog oca natjerala da skoči u ponor"

Piše PSD.
27. lipnja 2013. - 01:32

I dok Nijemci bezuvjetno od Hrvatske traže izručenje petorice pripadnika ozloglašene jugoslavenske tajne policije Udbe zbog ubojstva Inina direktora Stjepana Đurekovića, a najavljuju uhićenje još petnaestorice njihovih djelatnika zbog ostalih ubojstava na njemačkom teritoriju, optužbe na račun Josipa Perkovića, šefa Udbe za Hrvatsku, i Zdravka Mustača, tadašnjeg šefa jugoslavenske Udbe, stižu i iz Francuske.

Udba je i tamo na jednako okrutan način poput Đurekovića, Senića, Ševe i drugih likvidirala nekoliko poznatih hrvatskih emigranata domoljuba, od kojih su najpoznatiji: Bruno Bušić, Mate Kolić, Nediljko Mrkonjić, Ante Tuksor, te Geza Pašti, jedan od osnivača Hrvatskog revoluciranog bratstva.

Na Udbinoj listi za likvidaciju bio je i Paško Dizdar, rodom iz Oklaja, hrvatski emigrant s pariškom adresom koji dugo godina, zajedno sa svojih petero braće, koji su također bili u emigraciji širom svijeta, nije mogao doći kući.
Pašku su optuživali kao velikog ekstremista koji je u svakom trenutku spreman svoje zamisli realizirati raznim bombaškim napadima, iako, kako kaže, u životu nikada u ruci nije imao oružje. Njegovo glavno sredstvo u borbi za hrvatsku istinu i pravicu bilo je pero iz kojega je pisao brojne članke za francuske novine, a i pripremao tiskanje letaka s raznim domoljubnim sadržajima.

Dizdar ističe kako je jedan od šefova protuemigrantskog odjela republičke Udbe u Zagrebu, Josip Perković, poslao 23. studenoga 1979. šifriranu “Depešu br. 25” sljedećeg sadržaja u Beograd:
“Saradnik ’Šime’ nas je obavijestio 22. 11. da ekstremni emigranti Kolić Mate, Kovačević Mirko, Dizdar Paško, Buljat Slavko i Špika Marinko organiziraju diverzantsku akciju na prostorije novog jugoslavenskog kluba za Dan Republike u Parizu, u blizini centra Pompidu” - glasila je tada Perkovićeva depeša o opasnim hrvatskim bombašima.

Prešutno odobrenje

- Nakon toga Udba je energično krenula s okrutnim likvidacijama. Prvi se na udaru našao Mate Kolić, kojega su, eto, zajedno s nama optužili da priprema diverzantsku akciju, a nije bila riječ ni o kakvoj diverzantskoj akciji, nego su samo na taj način htjeli pripremiti i dobiti prešutno odobrenje francuske policije u stilu: Vidite, to su razbojnici, diverzanti, ubojice i s njima se treba na takav način obračunati - kazuje nam Dizdar.

- Mate Kolić je likvidiran kada je 19. listopada 1981. godine sa svojom suprugom Brankom izišao iz stana u Ulici Guichard Ucachan u Parizu. Nekoliko sekundi nakon što su ušli u automobil, odjeknula je snažna eksplozija.
Branka Kolić je od pritiska eksplozije izbačena iz automobila i lakše ranjena. Mate Kolić je teže ranjen i nije uspio napustiti automobil. Izdahnuo je od rana i požara koji je zahvatio automobil.

A zanimljivo je da sam se umjesto Mate i ja vrlo lako mogao naći u tom automobilu, koji je bio od naše tvrtke, a koji smo zajedno koristili i sasvim slučajno to jutro u njega je sjeo Mate - kazuje nam Paško Dizdar o ubojstvu svojega kolege.

A meni i mojoj petorici braće, od kojih su četvorica bila u emigraciji, a jedan kao politički zatvorenik u domovini,  odužili su se klasičnim udbaškim stilom pa su nam na vrlo perfidan način u splitskoj bolnici ubili oca, koji je otišao na bezazlenu operaciju skidanja očne mrene, a onda su ga udbaši likvidirali.

Možete zamisliti, sredili su da mu istovremeno skidaju mrenu s oba oka i nakon operacije tako slijepome namjestili su da skoči u ponor. Uzaludno sam na sve načine tada pokušavao doznati tko je to uradio.
Za mene i moju braću to je bilo šokantno. Jednostavno, oca su nam ubili u želji da nas uhite, jer su vjerovali kako ćemo doći na očevu sahranu. Inače, tada sam bio angažiran kod Amnesty Internacionala i u Hrvatskom narodnom vijeću, te kandidat za sabornika. Dizdara je najviše zaboljela smrt Brune Bušića.

- Mi Hrvati iz Francuske zatražit ćemo od francuskih vlasti da pronađu i procesuiraju ubojice, kako Brune Bušića, tako i ostalih žrtava. Iako su nam male šanse za Bruna, jer vjerujem da će Francuzi reći:
“Što sada želite, kada znate da smo mi svu dokumentaciju o Bušiću predali hrvatskoj policiji?” A sada sami možete zaključiti gdje je ta dokumentacija završila, kada su je dobili neki od udbaša koji su sudjelovali u Bušićevoj likvidaciji.

zoran paškov

Tito dolazi, svi na otok!

•• Stanko Nižić ubijen je na svome radnom mjestu u Švicarskoj u Zürichu, u hotelu gdje je radio na recepciji. Nisu od ničega prezali, ništa im nije bilo sveto. Poznavao sam Stanka, bio je skupa sa nama na otoku Porquerol, gdje su nas znali zatvoriti kada je Tito dolazio u posjet Francusko - kaže Paško Dizdar.

#UDBA

Izdvojeno

05. lipanj 2020 09:17