StoryEditor
HrvatskaNOVE INFORMACIJE

Potvrđeno da je muškarac iz Istre preminuo od COVID-19; U zadnja 24 sata 60 novih zaraženih, ukupno 442 oboljela

Piše Ana Franić
25. ožujka 2020. - 17:55
Marko Lukunić/POOL/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora uputila je apel kako se mora čim prije krenuti s testiranjem više pacijenata, kako bi se trebali izmijeniti kriterije za ispitivanja, a novinare je zanimalo hoće li ih dr. Markotić poslušati.

- Mislim da ih slušamo i da to upravo i radimo. Dakle, radi se sve sa doktrinom koja je regularna. Dijagnostika nije uzet uzorak i strpat ga u stroj i onda ako stroj izbaci nekakv nalaz reć da smo radili dijagnostiku. Dijagnostika je raditi test kod osobe za koju znate epidemiološke i kliničke podatke te procijeniti da ima smisla raditi test, da ona ima nekakve simptome. Kad dobijete taj test, netko tko ga je dobio mora ga znati interpretirati. Ako je test negativan ili pozitivan te nije u skladu sa simptomima kod bolesnika, mora znati i imati načina kako da to provjeri.

Hrvatska lječnička komora i mi radimo na isti način. Što znači više ili manje, mi je stvarno teško odgovoriti jer se to pitanje stalno vrti. Pokazali smo za sada s ovim brojevima ono što je bilo ključno, to je bilo uspostavljanje rane dijagnostike gdje je Hrvatska među prvima u Europi, pa mogu reći slobodno i u svijetu.

Na taj način smo mogli dijagnosticirati prve slučajeve, iza toga je slijedila promptna reakcija epidemiologa koji su mogli odmah identificirati sve kontakte. U situaciji kad imate veliki broj ljudi, to san puno puta rekla, taman da postoje takve tehničke mogućnosti, a nigdje ne postoje, da testiramo 800 tisuća ljudi ujutro, od toga bar bi njih 100 navečer imalo simptome. Ja bih volila da mi netko odgovori od svih tih koji govore da treba više, što znači to više, kad, koga i zašto testirati.

U svakoj dijagnostici postoje kriteriji, ovaj virus nije iznimka. Sve i da možemo tehnički, a nitko na svijetu to ne može, koliko onda puta dnevno treba cijelu naciju testirati ili kad, koga, što. Sve više se testira zdrastvenih djelatnika, to ima smisla i to radimo. Od svakog tko sad kaže da treba testirati više bi voljela znati po kojim kriterijima, za kraj je kazala dr. Markotić.

Ravnatelj Capak iznio je podatak koliki je broj oboljelih po županiji.

- Grad Zagreb 202, Istarska županija 37, Primorsko-goranska 34, Krapinsko-zagroska 33, Osječko-baranjska 25, Splitsko-dalmatinska 23, Dubrovačko-neretvanska 21, Karlovačka 18, Šibensko-kninska 15, Varaždinska 11, Zadarska 6, Sisačko-moslavačka 5, Zagrebačka 3, Brodsko-posavska 2, Bjelovarsko-bilogorska 2, Međimurska 2, Vukovarsko-srijemska 1, Koprivničko-križevačka 1 i Ličko-senjska 1.

17:16 - Ravnateljica Markotić odgovorila je na novinarsko pitanje oko primjene kombinacije lijekova u kojima je Sumamed.

- Srećom mi brzo dobijemo rezultate, u vremenu između 12 do maksimalno 24 sata. Sumamed ne može direktno djelovati na virus, ali ima svojstvo da može djelovati na naš imunološki sustav. Treba biti pametan. No, prva istraživanja pokazuju da virus u prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kad bismo išli davati Sumamed svakom našem pacijentu morali bismo imati istraživanja koja potvrdđuju da to neće našteti pacijentima u inicijalnoj fazi liječenja, a to još nemamo, rekla je dr. Markotić.

17:13 - Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija o tome.

Na novinarsko pitanje kakva je situacija u Osijeku i da li će se za neke bolnice morati povlačiti novo osoblje i liječnici ako ih sami neće imati dovoljno Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente ako neke neće imati dovoljne kapacitete.

- Osobno ne vjerujem da se radi o toliko velikom broju liječnika da bi se ugrozilo funkcioniranje bolnice. Uvijek postoje rezervne varijante.

17:10 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je kazala kako se stanje jedne osobe koja je na respiratoru pogoršalo.

- Od jutros je novih osam pozitivnih hospitalizirano. Nekoliko osoba još sa simptomima čeka test da vidimo jesu li bolesni.

17:08 - Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je rekao kako su 22 osobe izlječene.

- Patološki nalaz umrle osobe iz Istarske županije ukazuje da se radi o smrti od COVID-19. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan, rekao je Capak.

U Hrvatskoj su ukupno 442 osobe zaražene koronavirusom, što je 24 više u odnosu na jutros.

RANIJE

U Hrvatskoj je 36 novozaraženih koronavirusom. Ukupan broj oboljelih sada iznosi 418 osoba, priopćeno je jutros na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar Vili Beroš je kazao kako je deset pacijenata na respiratoru.

Više informacija očekuje se u 17 sati na konferenciji za medije Nacionalnog stožera, a tekstualni prijenos uživo možete pratiti na protalu Slobodne.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:43