StoryEditor
HrvatskaZA I PROTIV

U HDZ-u vrije, ali stranačka stega i dalje jaka: službeno - svi za šefa, ali čim se ugasi mikrofon tvrde 'Neka više ode!'

9. lipnja 2016. - 12:40

Da članovi HDZ-a nisu jedinstveni kad je u pitanju opoziv premijera Tihomira Oreškovića, kao i eventualni odlazak Tomislava Karamarka s funkcije prvog potpredsjednika Vlade, pokazalo se, među ostalim, i istupom čelnika varaždinskog ogranka ove stranke. Oni su u utorak zatražili Karamarkovu ostavku navodeći kako je to "jedini izlaz iz trenutačne loše političke situacije na nacionalnoj razini".

Javnost se pita je li moguće, nakon ovoga, očekivati istupe i drugih HDZ-ovih organizacija u kojima se, također, čuju disonantni tonovi. Od dobro upućenih izvora bliskih splitsko-dalmatinskoj županijskoj organizaciji ove stranke, doznajemo kako Karamarkovu odstupnicu priželjkuje tamošnja hercegovačko-imotska struja, koja je na pretprošlim stranačkim predsjedničkim izborima bila uz Milana Kujundžića, a sada se priklanjaju Milijanu Brkiću. Lokalni HDZ-ovci nazivaju ih "pašalićevcima", a većina ih je zaposlena u Županijskoj upravi.

– Svi dobro znaju da bi oni bili najsretniji da Karamarko sam ode, ali se boje to naglas govoriti – prvo, ne znaju kako će se razvijati situacija, a drugo, strah ih je bilo komu se prikloniti budući da se bliže lokalni izbori – kaže naš izvor.
Strah od gubitka pozicija, bilo onih do kojih su došli dolaskom HDZ-a na vlast, bilo onih koje su im obećane u tvrtkama u državnom ili većinskom državnom vlasništvu, te zdravstvenim i drugim ustanovama, glavni je razlog zbog kojega bi dio HDZ-ovaca volio vidjeti Karamarka na odlasku. S tim bi, drže, stvar bila riješena s obzirom na to da bi HDZ ostao na vlasti, dok je ishod preslagivanja, a pogotovo novih parlamentarnih izbora, prilično neizvjestan.

– Sigurno da ima i toga, odnosno osobnih interesa, ali to neće dovesti do raskola u HDZ-u. Za županijsku organizaciju stranke ne znam, no sa sigurnošću mogu reći da u splitskom HDZ-u nema podjela. Ovo je zbilja jedna krizna situacija za stranku, no riješit će se, vidjet ćete, za nekoliko dana – znakovit je bio Domagoj Maroević, novi politički tajnik HDZ-a, inače ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Razgovor s Petrom Škorićem, predsjednikom splitskog HDZ-a, odvijao se u sličnom tonu – ovaj potencijalni kandidat stranke za gradonačelnika tvrdi kako "različitih stavova" u ovoj lokalnoj organizacija ima, ali "ne i disonantnih tonova..." Tvrdi i da nema podjela na Karamarkove i Brkićeve pristaše.

– Nas članova HDZ-a ima više od 200 tisuća i bilo bi iluzorno da svi razmišljamo na isti način. Eventualna neslaganja moraju se, međutim, rješavati u okviru stranke, a ne preko medija – kaže Škorić, koji odbacuje bilo kakvu šansu da splitski HDZ-ovci postupe kao oni u Varaždinu.

– Odluku o rješenju ove situacije, u kojoj država definitivno ne ide naprijed, povjerili smo najužem vodstvu stranke i poštovat ćemo stranačku hijerarhiju, ma što da se dogodilo – tvrdi Petar Škorić.


Nećemo kažnjavati ljude

Nakon istupa varaždinskih HDZ-ovaca, koji su zatražili Karamarkovu ostavku, glavni tajnik ove stranke Domagoj Ivan Milošević kazao je da očekuje njihove ostavke.

Zanimljivo je da se s takvim stavom ne slaže politički tajnik stranke Domagoj Maroević, koji kaže:
– Nema smisla kažnjavati ljude zbog toga što su izrekli svoj stav, premda bi bilo bolje da su ga iznijeli unutar stranke...


Sve, samo ne novi izbori

Od jednog visokopozicioniranog člana HDZ-a, koji nije htio biti imenovan, doznajemo kako predsjednik stranke ima "opcije za sve, osim za nove izbore".
– U HDZ-u se gotovo svi užasavaju mogućnosti raspisivanja novih izbora, pogotovo oni koji su u izvršnoj vlasti. Vjerujte, djelatnici ministarstava su puno toga napravili u protekla četiri mjeseca, no to se, na žalost, ne vidi zbog ovih političkih previranja – kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 05:39