StoryEditorOCM
Hrvatskaživo pred vladom

Turudić stigao u Banske dvore, dočekalo ga društvo koje će tamo provesti dan i noć!; Evo ko bi mogao pomoći Plenkoviću

Piše Vijesti SD, Marko Špoljar/JL
6. veljače 2024. - 12:35

Na Markovom trgu započeo je sastanaka koalicijskih partnera u Vladajućoj koaliciji na kojem se očekuje kako će premijer Andrej Plenković pokušati uvjeriti partnere da sutra u saboru izglasaju Ivana Turudića za šefa DORH-a.

U zgradu Vlade stigao je i sam Ivan Turudić.

Jutarnji list piše kako se neposredno uoči sastanka pak u političkim kuloarima počelo šuškati kako je HDZ već osigurao rezervne glasove za slučaj ako bi im netko od partnera otkazao poslušnost ili se naglo "razbolio" prije sutrašnjeg glasanja. A ta rezerva, tvrdi sugovornik Jutarnjeg dobro upućen u zbivanja na desnoj političkoj sceni, mogli bi biti zastupnici Domovinskog pokreta.

- Pogledajte samo što posljednjih dan-dva objavljuju mediji bliski ili pod kontrolom Domovinskog pokreta, obratite pažnju kako su stali u obranu suca Turudića. Uostalom, da bi zastupnici Domovinskog pokreta mogli podržati prijedlog premijera Plenkovića da se Turudića izabere za glavnog državnog odvjetnika dao je naslutiti i DP-ov zastupnik Stjepo Bartulica - kaže izvor za JL. Na pitanje kako će njegovi zastupnici sutra glasati o Vladinu prijedlogu da se suca Turudića izabere za čelnika DORH-a, izvor iz vodstva Domovinskog pokreta rekao je kako će konačni stav zauzeti na sjednici Predsjedništva stranke koji će se održati danas kasno poslijepodne.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Izbor nam je hoćemo li biti Milanovićevi udbaši, Plenkovićevi žetončići ili domobrani. Biramo između smrti strijeljanjem, smrti trovanjem i smrti vješanjem – kazao je izvor iz Domovinskog pokreta.

Podsjetimo, zastupnik Bartulica jučer je za portal dnevno.hr rekao kako se Plenković sada ne može odreći Turudića "jer bi to predstavljalo ultimativni politički poraz".

- Ovo što sada izlazi u javnost sigurno ne ide na ruku Turudiću, ali to nije ništa novo. Znalo se da je bio u kontaktu s takvim ljudima i to je priznao. Rekao bih da ovdje nije otkriveno ništa senzacionalno ... Indikativno je samo to tko ga toliko žestoko napada. Portal Novosti, Možemo! i slične strukture. To daje naslutiti da on uistinu smeta strukturama koje predstavljaju apologetiku za bivši sustav ... Nitko od njih (kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika) mi nije izgledao kao netko tko je u stanju osušiti močvaru, ali s obzirom na ovakve napade naslućujem da on (sudac Ivan Turudić) nije najgori među njima - rekao je Bartulica.

image
Damjan Tadic/Cropix

Zastupnici Možemo: ‘Tu ćemo stajati cijeli dan noć‘  

Osim novinara i fotoreportera koji ispred Banskih dvora čekaju ishod koalicijskog sastanka došli su i zastupnici stranke Možemo koji su najavili kako će tamo čamiti iduća 22 sata. “Poslušna većina će vjerojatno izglasati Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Čuli smo građane, poruke… Kako su nam ukrali institucije, ukrali su nam i Markov trg gdje se više ne možemo mirno okupljati. Zato vas pozivamo, sljedeća 22 sata za vas ćemo stajati ovdje na Markovom trgu i pružati otpor, za svakog od vas kojima se zgadila situacija s vladom i pravosuđem.

image
Damjan Tadic/Cropix

Stajat ćemo ovdje cijeli dan i cijelu noć, mi iz Možemo i svi koji smijemo, rekla je Sandra Benčić te dodala kako „nakon što smo vidjeli da vlada Andreja Plenkovića ne preže ni pred čime, a ono što je svima laž Plenković zove reduciranim izričajem, za sve vas koji želite reći kako stoje stvari i koji želite pružiti otpor i koji želite promjenu, mi ćemo stajati ovdje cijeli dan i noć. Pozivamo vas da dođete spontano, pozdravite nas, podržite u vremenu u kojem možete“.

Kazala je kako bez povjerenja nema dobrih odnosa, a to su nam ukrali. „Ustrajat ćemo u tome. Moramo pružiti otpor jer ovo je nezabilježen napad na institucije", poručila je Benčić.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:59