StoryEditor
HrvatskaDuge cijevi, psi tragači...

Suđenje kapetanu Draganu: 'osjetljivi' svjedoci iz Srbije na sud u Splitu stizat će podzemnim tunelom

19. rujna 2016. - 23:56
kapetanče.JPG

Osim pravosudne policije, tu će biti i policajci MUP-a, koji će prije rasprave sa specijalno obučenim psom obilaziti sudsku dvoranu i tražiti moguće eksplozivne naprave. U sudskoj će zgradi, po potrebi, dežurati i interventni policajci s dugim cijevima, koji će čuvati i 'osjetljive' svjedoke iz Srbije, koji će na suđenje dolaziti tunelom

Splitski sud je područni sud za ratne zločine, tako da se na njemu vodi postupak protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijega kao Kapetan Dragan, optuženog za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom na području Knina, Benkovca i Gline. Za glavnu raspravu vlada veliki interes javnosti, a dolazak su najavili brojnih predstavnici stranih medija iz Australije, Velike Britanije, Njemačke i Srbije.

Osim njih, postupak otpočetka prate i predstavnici Ambasade Republike Srbije i Veleposlanstva Australije jer optuženi Vasiljković ima dvojno državljanstvo, a bit će i na samom suđenju, tako da će posebne mjere osiguranja biti nužne. Suđenje Vasiljkoviću odvijat će se u velikoj dvorani splitske Palače pravde, kao najvećoj sudnici u kojoj u prostoru predviđenom za publiku ima 50-ak mjesta za sjedenje.

Osim što je područni sud za ratne zločine, Županijski sud u Splitu je i regionalni sud za USKOK, tako da služba pravosudne policije koja radi na osiguranju ima iskustva s visokorizičnim suđenjima. U sklopu sigurnosnih mjera uobičajeno je da se publika podijeli na tzv. pozitivnu i negativnu.

U jedan dio dvorane smjesti se tzv. pozitivna publika: pripadnici medija, promatračkih skupina te sudski dužnosnici i službenici koji će doći gledati. To je dio publike iz kojeg predstavnici osiguranja pravosudne policije ne očekuju probleme, dobacivanja i slične izgrede. U drugom dijelu dvorane smještena je publika koju čine obitelji optuženika ili žrtava, te njihovi prijatelji i osobe zainteresirane za postupak zbog privatnih razloga. I jednu i drugu publiku pravosudna policija drži pod nadzorom, s tim što je njihova pažnja uvijek posebno usmjerena na onaj dio od kojeg očekuju više problema.

Za jedan i drugi dio publike sastavit će se liste na osnovi kojih će se moći ući u dvoranu. Za dolazak na suđenje moralo se najaviti ranije sudskoj upravi kako bi se dospjelo na popis osoba koje mogu pratiti raspravu. Unatoč tome što su rasprave javne, broj mjesta bit će ograničen i prostorom u dvorani. Svi iz publike bit će pregledani na samom ulazu u zgradu. Osim pregleda osobnih stvari, svi posjetitelji moraju proći kroz vrata s ugrađenim detektorom metala.

Kod rizičnih suđenja, kao što je ovo, pregled se obavlja i na samom ulazu u sudnicu na prvom katu ručnim detektorom za metal. Po potrebi, pravosudni policajci mogu i pretražiti osobu, te je zato zbog ženskih posjetitelja uvijek prisutna i policajka.

Fotoreporteri i televizijski snimatelji imaju posebnu prostoriju iz koje ih se s potrebnom tehničkom opremom uvodi u raspravnu dvoranu, u kojoj imaju ograničen radijus kretanja. U dvorani će pravosudna policija strogo paziti da ne bude kontakata između dijela za publiku i dijela za optuženoga, sudsko vijeće, tužitelja i branitelja. Ako bilo tko iz publike počne s neprimjerenim dobacivanjem, trenutačno će ga udaljiti iz sudnice.

Zbog osjetljivosti suđenja, splitsko sudsko osiguranje ima mogućnost zatražiti i pojačanje, tako da u tom slučaju prema potrebi dolaze pravosudni policajci iz cijele Hrvatske. Osim pravosudne policije, drugu liniju osiguranja čine i policajci MUP-a. Prvi je njihov zadatak prije svake rizične rasprave da sa specijalno obučenim psom obiđu sudsku dvoranu i sve ostale potrebne prostorije radi otkrivanja skrivenih eksplozivnih tvari. Oni također dežuraju pokraj sudske zgrade ako bude potrebno intervenirati kad pravosudna policija izvede nekoga iz sudnice. Po potrebi u zgradi dežuraju interventni policajci s dugim cijevima i na poziv ulaze u sudsku dvoranu.

Tijekom suđenja za ratne zločine u Vojno-istražnom centru Lora posebno su se osiguravali svjedoci koji su došli iz Srbije. Tada je prvi put korišten i tunel koji povezuje zgradu Policijske uprave s Palačom pravde i kroz koji su dovođeni svjedoci u veliku raspravnu dvoranu. Tijekom boravka u Splitu bili su smješteni u susjednom hotelu i čuvali su ih pripadnici Interventne policije MUP-a. Takav će se postupak vjerojatno primijeniti ako za postupak protiv Vasiljkovića budu dolazili svjedoci iz susjedne države za koje se bude smatralo da će biti ugroženi.

Za dolazak optuženog Vasiljkovića, pravosudni policajci splitskog Zatvora na Bilicama bit će također dodatno naoružani dugim cijevima i opremljeni pancirnim prslucima. Dodatne mjere naoružanja i osiguranja provodile su se do sada i prilikom svakog njegova dovođenja na sud. Zbog sigurnosnih razloga, Dragan Vasiljković je u početku svojeg boravka na Bilicama bio smješten sam u ćeliji, a na dnevne šetnje po unutarnjem dvorištu izvodili su ga mimo ostalih pritvorenika.

U međuvremenu su mu se u ćeliji pridružili general JNA u mirovini Borislav Đukić, optužen za rušenje Peruče, i kapetan bojnog broda i bivši zamjenik zapovjednika Lore Pavle Pantić, optužen za granatiranje Splita. Njih trojica čine posebnu izoliranu jedinicu splitskog pritvorskog odjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 04:06