Hrvatskaludo vrime

Stiže nam nova promjena vremena: objavljena detaljna prognoza za naredne dane, nakon Svetog Nikole zaboravite na zimsku idilu

Piše PSD
split_advent15-301119

Današnji dan trebao bi biti tipičan zimski stabilan dan - hladan, na kopnu često i maglovit, u gorju uz zimsku idilu, a na Jadranu pretežno sunčan i vjetrovit, poručio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. Temperatura niža od prosječne za početak prosinca bit će i u mirniji i još maglovitiji četvrtak, a od petka ponovno slijede topliji dani, na Jadranu i područjima uz njega uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i obilnije pljuskove.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. 

U srijedu će na istoku zemlje jutro početi uz temperaturne 'minuse' i mraz. U prvom dijelu dana nerijetko će biti niskih oblaka i magle, a popodne uz slab do umjeren istočnjak ipak sunčanije s temperaturom od 2 do 4 °C. Podjednako hladan dan bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro ponegdje magla može znatno smanjivati vidljivost, no danju će prevladavati sunčano.

U gorju pak oblačnije, posebice po kotlinama i maglovito, a ponegdje može zalepršati i poneka snježna pahulja. S jutarnjih oko -7 °C, temperatura će danju porasti do 1 °C. Na sjevernom Jadranu sunčano, čak i vedro, no s jakom burom, podno Velebita na udare i olujnom bit će relativno hladno. Bura će ipak poslijepodne postupno slabjeti.

I u Dalmaciji bura ujutro još može imati olujne udare, a danju će biti slabija. Bit će sunčano, ali prohladno, osobito ujutro u unutrašnjosti, gdje će biti i mraza. Najviša dnevna temperatura od 8 °C u unutrašnjosti do 13 °C na nekim otocima. 

Podjednaka i na jugu Hrvatske, uz većinom umjerenu buru, još u noći i ujutro s jakim udarima. Stoga će i more biti umjereno valovito, samo prema otvorenome ponegdje i valovito. Sunčanog vremena bit će u izobilju."

I u četvrtak hladno, na kopnu i maglovito, pa oblačnije i toplije, na Jadranu i kiša...

Idućih dana ujutro na kopnu će često biti mraza i magle, ponegdje i dugotrajne. Temperatura će prema vikendu ipak biti u postupnom porastu, no u većini krajeva zadržat će se uglavnom suho. Slabe kiše od petka će biti samo mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije te u gorju. Početkom novoga tjedna dolazi jače naoblačenje uz čestu kišu, a u gorju raste vjerojatnost i za snijeg.

- Na Jadran u četvrtak dolazi sve više oblaka, a prema večeri na jugu uz jugo može pasti i malo kiše, koje će u petak povremeno biti duž cijele obale, ponegdje u Dalmaciji moguće i obilnije. I subota će biti promjenljiva, ali ipak uz rjeđu i slabiju kišu te sjeverozapadni vjetar. Nakon stabilnije nedjelje, u ponedjeljak s jačanjem juga vjerojatno nam dolazi izraženija promjena vremena praćena mjestimice i obilnijom kišom, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prema sedmodnevnoj prognozi na stranici DHMZ-a, u subotu bi dnevna temepratura u većini gradova trebala biti iznad prosječna za ovo doba godine. U Zagrebu bi trebalo biti 11°C, Gospiću 10°C, Rijeci 12°C, Slavonskom Brodu 14°C.