StoryEditor
Hrvatska'Da se bolje razumijemo'

Srpsko narodno vijeće dvojezičnom porukom poziva na zajedničko gledanje nogometa i fudbala

Piše A. B. K.
4. studenog 2019. - 22:27
balun

Srpsko narodno vijeće nastavilo je kampanju 'Da se bolje razumijemo' dvojezičnim pozivom napisanim na ćirilici i latinici za zajedničko gledanje dviju utakmica Lige prvaka, Dinama i Crvene zvijezde.

- U srijedu gledamo zajedno u 21 sat nogomet i fudbаl – napisali su SNV-ovci dvojezično na ćirilici i na latinici i na svojoj Facebook stranici i na plakatu kojim pozivaju na gledanje dviju utakmica: Dinama i Šahtara te Crvene zvezde i Tottenhama.

 Stavili su i poruku: Da se bolje razumijemo - lopta je okrugla. 

 

Riječ je o kampanji SNV-a kojom se želi postići veća vidljivost ćiriličnog pisma i srpskog jezika i koja će trajat do kraja godine.

A cilj joj je, ističu, opismenjavanje sugrađana, osobito onih koji šalju nepotpisane prijetnje, kao i ohrabrivanje onih kojima je dosta straha.

- Srpsko narodno vijeće ovom kampanjom poziva na dijalog, na razumijevanje, na usuglašavanje i na mir. Ćirilica je pismo koje šaljemo hrvatskoj kulturi odnosno koje, nakon njezina nepotrebna čišćenja, vraćamo hrvatskoj kulturi. Pismo ne može biti manjinsko i ne može biti simbol destrukcije.

Nastajalo je i srastalo s pismenošću i kulturom mnogih naroda pa tako i srpskog. Stoljećima je trajao taj proces kao što Srbi stoljećima žive na prostorima današnje Republike Hrvatske. U našoj kampanji posegnut ćemo za najboljim primjerima razumijevanja i suradnje obaju naroda.

Podsjetit ćemo na dobra povijesna iskustva, ali i komentirati društveno-politička dešavanja u našoj zemlji – poručili su iz SNV-a.

#SRPSKO NARODNO VIJEĆE

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:22