StoryEditorOCM
ZagoraŠTO JE TOM ČOVJEKU?

Sramota: Bulj zabranjuje izložbu jer je ‘srpska‘, oštro istupila sinjska ravnateljica. ‘Grubo nas ograničava i napada‘

Piše Hina, Toni Paštar
3. rujna 2024. - 11:34

Nakon što je gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio otvaranje izložbe autorice Inije Herenčić "Susret na tromeđi" jer ju financira Srpsko narodno vijeće, Gradska galerija Sikirica u utorak je poručila da se radi o grubom ograničavanju umjetničke slobode i napadu na neovisnost rada ustanove. 

"Povodom jučerašnje najave otvorenja izložbe umjetnice Inije Herenčić te zabrane koja je potom uslijedila, službeni stav Gradske galerije Sikirica kao javne muzejske ustanove jest da je došlo do grubog ograničavanja umjetničke slobode i jednako tako napada na neovisnost rada ustanova u kulturi", poručila je u priopćenju ravnateljica Dragana Modrić.

Smatramo da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelijevati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promovira međukulturni dijalog, dodala je. 

"Ipak, u suglasnosti s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća donijeli smo odluku o otkazivanju izložbe jer dijelimo mišljenje da u stvorenoj atmosferi kvalitetna realizacija projekta više nije moguća", najavila je Modrić.

‘Pogodak uništa‘

Nakon što je sinjski gradonačelnik obustavio održavanje izložbe "Susret na tromeđi" autorice Inije Herenčić, Boris Milošević, član Samostalne srpske demokratske stranke, na svom Facebook profilu zabranu je ocijenio kao narušavanje "međuetničke atmosfere u društvu". 

"Uništa. U Sinju zabranjena izložba o običajima Srba u Hrvatskoj.
Ovom zabranom grubo se krši Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali to nije najgora stvar. Zabrana je odjeknula, čime se dalje narušava meðuetnička atmosfera u društvu i daje ideja i inspiracija daljnjim zabranama. Mnogi će aplaudirati, ali ljudski, ovo je pogodak uništa." 

Gradska galerija Sikirica u 15 godina rada i djelovanja kreirala je prostor slobode izražavanja, dijaloga i uvažavanja različitosti, naglasila je, te je kroz brojne projekte senzibilizirala javnost i otvarala osjetljive teme od interesa za lokalnu zajednicu.

Vrijednosti koje promoviramo temelje se na uključivosti, uvažavanju različitosti  i poticanju međukulturnog dijaloga, na čijem je tragu bila i planirana izložba Inije Herenčić "Susret na Tromeđi", ukazali su iz Galerije.

image

Detalji izložbe

"Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promoviraju isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Iniji Herenčić kojoj je ovim činom ograničen prostor umjetničke slobode i izražavanja. Solidarno stajemo uz Iniju Herenčić, kao i sve radnike u kulturi kojima politički motivirane odluke ograničavaju umjetničku slobodu, a samim tim i životnu egzistenciju dovode u pitanje", poručila je ravnateljica.

Bulj zabranio izložbu jer ju sufinancira Srpsko narodno vijeće

Otvorenje izložbe trebalo je biti sutra, no gradonačelnik Bulj ju je zabranio jer se organizirala uz potporu Srpskog narodnog vijeća. 

"Veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali", izjavio je Bulj.

Poručio je neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok je on gradonačelnik i dok ima povjerenje građana, neće.

KOMENTAR

Ovo je Buljeva igra

KOMENTAR TONIJA PAŠTARA: 

Što stoji iza odluke Mira Bulja, Mostova saborskog zastupnika, županijskog vijećnika i sinjskoga gradonačelnika, o zabrani izložbe fotografija autorice Inie Herenčić naslovljene "Susret na tromeđi" u prostorima sinjske Gradske galerije Sikirica?

Je li stvarno u pitanju Buljeva odluka da, kada je saznao da će se otvoriti izložba koju financijski podupire Srpsko narodno vijeće, ostane dosljedan sebi i svojim ranije izrečenim stavovima u Hrvatskom saboru i drugim javnim istupima o Srpskom narodnom vijeću, tjedniku Novosti, Dejanu Joviću i Miloradu Pupovcu.

Nova drama u Sinju, Bulj zabranio izložbu fotografija: ‘Nisam za zabrane, ali moram voditi računa o osjećajima građana‘

Ili se radi o još jednom osmišljenom Buljevu igrokazu koji je pripremljen i izveden samo da bi on napravio performans i poentirao među populacijom koja dijeli njegov javno proklamirani vrijednosni sustav? Ova pitanja nameću se sama od sebe kada se zna da se u Sinju i institucijama pod kapom Grada ne događa ama baš ništa što ne odobri sveprisutni gradonačelnik.

Otvaranje izložbe o kojoj je riječ prvotno je bilo najavljeno za 23. kolovoza, a izložba je trebala ostati otvorena do 12. listopada. Najavni plakat bio je na ćiriličnom pismu.

Naknadno je otvaranje izložbe odgođeno za 4. rujna. Za događaj se, dakle, poodavno znalo, o njemu je bio upućen svatko koga u Sinju zanimaju kulturna i općenito javna događanja. Za izložbu se, sigurno, puno prije 2. rujna i donošenja Buljeve odluke o zabrani, znalo i u gradskoj upravi.

Za izložbu je neupitno morala znati Buljeva savjetnica za kulturu, koja mu je dokazano odana i nema ni primisli da bi mu radila nešto iza leđa, posebno što je nedavno upravo njegovom voljom s ugovora o djelu u gradskoj upravi prešla u stalni radni odnos.

Njezina sestra je ravnateljica Gradske galerije Sikirica, a budući da se u tom prostoru ne radi baš ništa bez znanja lokalne vlasti, koja je toj novoformiranoj javnoj ustanovi u ovoj godini osigurala visoku financijsku potporu, i to upućuje da su u Gradu za izložbu poodavno znali.

Nije, dakle, mogao ne znati ni gradonačelnik Bulj. Ako stvarno nije znao, onda se predstojećih dana mogu očekivati veliki kadrovski potresi, jer ako je Bulju netko podmetnuo on sigurno neće ostati ravnodušan.

Kadrovske sankcije očekuju se prema sestrama, u Gradskoj galeriji Sikirica i u gradskoj upravi. Ako sankcije od strane prvog čovjeka Sinja izostanu, onda ostaje zaključiti da je sve skupa bio dogovorno pripremljeni igrokaz kojemu je bio cilj da Miro Bulj među svojim sljedbenicima još jednom poentira.

PEN: Stigmatizacija kulture Srpske nacionalne manjine

- Hrvatski PEN oštro osuđuje zabranu fotografske izložbe “Susret na tromeđi” autorice Inie Herenčić, izvanredne i svjetski ugledne hrvatske fotografkinje, u Galeriji Sikirica u Sinju. Gradonačelnik Miro Bulj i vlasti Grada Sinja ne žele izložbu jer je financira i Srpsko narodno vijeće, tako da se radi o kršenju slobode izražavanja i stigmatizaciji kulture Srpske nacionalne manjine. Hrvatski PEN podsjeća da je doba totalitarnih i nedemokratskih režima daleko iza nas, i da je sloboda izražavanja jedna od ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države, kao samostalne i demokratske članice EU - navodi za za Hrvatski PEN Tomica Bajsi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 01:50