StoryEditor
HrvatskaJESENSKI ROK

Sljedeći tjedan je nova šansa za 9000 srednjoškolaca koji su pali na državnoj maturi; Saznali smo na kojim fakultetima još ima slobodnih mjesta, ali to ni blizu nije dovoljno za sve ponavljače

23. kolovoza 2019. - 16:01

U ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33 257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24 048. I ove je godine najpoželjniji studijski program u Hrvatskoj, prema kriteriju omjera broja prijava prvog prioriteta i kvote, bila Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Sve sami odlikaši, koji su pritom rasturili i na državnoj maturi, već su osigurali svoja mjesta i na studijima Psihologije, Temeljnih medicinskih znanosti, Filmske umjetnosti, Farmacije, Dentalne medicine...

Dakle, ništa nova: među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz polja zdravstva, a među iznimno popularnim studijima bio je i studij Fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

No, zbog katastrofalno loših rezultata državne mature u ljetnom roku, kada je palo skoro 9000 maturanata, jasno je da će biti zanimljiv i jesenski upisni rok. Prvi ispiti već su se počeli pisati, no prava "tarapana" za maturante nastupa tek idućeg tjedna, kada se, među ostalima, pišu ispiti iz ključnih predmeta na kojima su padali na prvom roku matematike i hrvatskog.

Nadajmo se da će imati više znanja i sreće nego u ljetnom roku i da će prije početka naredne akademske godine uspjeti sebi osigurati mjesto na nekom od studija. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku trajat će do 17. rujna 2019. godine, kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.  

Svi koji nisu ostvarili pravo upisa mogu se prijaviti na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok, a ostalo je još 6 644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta.

Najviše ih je, 2854, na Sveučilištu u Zagrebu, 823 mjesta su još upražnjena na Splitskom Sveučilištu, 619 u Rijeci, 784 u Osijeku, 482 u Zadru, 744 u Puli, 260 u Dubrovniku, te 78 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Što se tiče Splitskog sveučilišta i njegovih redovnih studija, ostalo je puno mjesta na Pravu (78), Elektrotehnici i informacijskoj tehnologiji na FESB-u (70), Strojarstvu na FESB-u (51), Ekonomiji (42), potom na Matematici i Fizici na PMF-u, studijima Industrijskog inženjerstva i Brodogradnje na FESB-u...   

Za upis na nove studije Sveučilišta u Splitu, a to su Mediteranska poljoprivreda, koja će se izvoditi u Splitu, ostalo je 28 slobodnih mjesta, dok su na Hotelijerstvu i gastronomiji, koja će se izvoditi u dislociranoj jedinici u Makarskoj, slobodna ostala mjesta za još 12 brucoša.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 22:24