StoryEditorOCM
HrvatskaKAKO NADOKNADITI IZGUBLJENo?

Sindikati ne odustaju, hoće li zbog štrajka školska godina biti duža? Ravnatelji: Još imamo prostora, ali...

16. listopada 2019. - 10:51

Štrajk u osnovnim i srednjim školama bit će nastavljen i idući tjedan, a u kojem točno obliku, školski će sindikati obavještavati u dosadašnjem ritmu – dan ranije bit će predstavljene aktivnosti i raspored štrajka za sljedeći dan.

- Kompletan arsenal je otvoren, moguće je da ponovno u jednom danu štrajk provedemo u cijeloj zemlji, da nastavimo s cirkularnim modelom i nešto drukčijim rasporedom županija nego dosad, da organiziramo prosvjede - kazao je jučer Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na redovitoj novinskoj konferenciji.

- Možemo štrajkati toliko dugo dok su ljudi spremni, a većina ih je u niskom startu i nemamo problema na terenu – tvrdi Mihalinec.

Tome je dokaz, kaže, i visok odaziv zaposlenika u školama u kojima se štrajkalo u utorak. Odaziv sindikalnih članova u srednjim školama iznosio je visokih 87,3 posto, dok je u osnovnima, prema privremenim podacima, najviše zaposlenika štrajkalo u Šibensko-kninskoj županiji (95,82 posto), u Osječko-baranjskoj uključilo ih se 82,29 posto a u Istarskoj 81,41 posto.

- Sindikati više neće pozivati Vladu na razgovor, nego čekamo da nas oni pozovu ili pošalju prijedlog uredbe s korekcijom koeficijenata u skladu s našim zahtjevima. Poruka premijeru Plenkoviću je da od tih zahtjeva ne odustajemo, borit ćemo se dok ih ne postignemo – poručuje Mihalinec.

Iako su u sindikatima uvjereni da ih roditelji podržavaju u štrajku, dio njih počeo je postavljati pitanja hoće li se i kada dani provedeni u štrajku morati nadoknaditi.

Iz razgovora s ravnateljima doznajemo da već u ovom prvom ciklusu, kada će škole u svim županijama biti u štrajku po dva dana, nekima "visi" satnica. Naime, svaka škola godišnje mora odraditi 175 nastavnih dana, odnosno 160 dana za maturante (kojima nastava završava ranije, u svibnju) a zbog kasnijeg početka nove školske godine 9. rujna, sve škole u godišnji su plan ove školske godine mogle ukalkulirati samo tri rezervna (nenastavna) dana. U slučaju dugotrajnog štrajka ti rezervni dani, vrlo izvjesno, neće biti dovoljni i nadoknada će morati biti.

- Zavisi od škole do škole, ali mi ćemo već zbog dva dana štrajka morati odrađivati nastavu za maturante, i to posve sigurno subotom. Za prve, druge i treće razrede imamo još prostora, ali ako se štrajk produži, morat će nadoknađivati i oni – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

- Teško je prognozirati. Zasad imamo dovoljno prostora da ne moramo odrađivati te dane, ali što će biti u slučaju da se štrajk produži, vidjet ćemo. Nisam sklon opciji da, osobito u osnovnim školama, djeca nadoknađuju te sate subotama. Osobno mislim da bi možda bilo bolje produžiti školsku godinu, koja završava u srijedu, 17. lipnja iduće godine, za još dva dana – mišljenja je Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:16