StoryEditor
Hrvatskavodeća oporbena stranka u saboru iznijela svoje razmišljanje

SDP: zdravstveni sustav pred financijskim slomom

Piše PSD.
28. ožujka 2008. - 13:35

Milanka Opačić i Mirando Mrsić iz SDP-a radili su na programu
zdravstva  / Davor Pongračić / CROPIX
SDP je danas ustvrdio da hrvatskom zdravstvu prijeti financijski slom jer vladajuća koalicija nema ideju kako riješiti probleme u zdravstvu, da ih prikriva i time vara građane, te da stoga postoji bojazan da će u 2008. pasti kvaliteta zdravstvene zaštite, što će ugroziti građane.

- Ova vladajuća koalicija nema viziju, strategiju ni ideju kako riješiti reformu zdravstva, a da ne narušava prava pacijenata. Restriktivan odnos prema zdravstvu apsolutno je podcjenjivanje zaposlenih u zdravstvu i pacijenata, a time se ugrožava budućnost hrvatskih građana i društva u cjelini -  rekao je SDP-ov zastupnik Željko Jovanović na konferenciji za novinare u Saboru.

SDP-ovci su prozvali Vladu da je, unatoč sve većim problemima, smanjila proračunska izdvajanja za zdravstvo u ovoj godini, da i resorni ministar Darko Milinović, tek mjesec dana nakon donošenja proračuna, javno traži dvije milijarde kuna za stabilizaciju sustava, a zdravstvu, tvrde, treba barem šest milijardi da stane na noge.

- Nalazimo se pred financijskim slomom zdravstvenog sustava. Apsurdno je da ministar Milinović traži od Šukera dvije milijarde kuna za zdravstvo, a i sam kaže da nedostaje tri milijarde. To je poruka - dragi naši građani, sredstava za zdravstvo nema, a vi se snalazite kako znate i umijete - kazao je SDP-ovac Mirando Mrsić.

Upozorio je da više od pola milijarde kuna duguju zdravstvene ustanove, da su rokovi plaćanja dugova u prosjeku veći od 360 dana, kod nekih bolnica i 720 dana, da HZZO dugove prema ljekarnama podmiruje tek nakon 240 dana, da su obveze bolnica veće od 5,5 milijardi kuna, da županijske bolnice nemaju sredstava ni za osnovnu djelatnost.

- Pitanje je samo kada će vjerovnici pokucati na vrata bolnica i staviti šapu na njihov žiro račun, a onda je i pitanje kako će se isplaćivati plaće zdravstvenim djelatnicima -  rekao je Mrsić.

Upozorio je i na problem sve češćeg slanja pacijenata na specijalističke preglede, zbog čega su liste čekanja sve veće, u nekim je bolnicama nemoguće obaviti pretrage, a sve je veća i konfrontacija između liječnika i pacijenata.

Jovanović proziva Vladu da je svjesno išla na povećanje dugova bolnica, jer je to, uvjeren je, način kako prikriti dug zdravstva od tri milijarde kuna.

- To je prijevara ove koalicijske vlade koja u prvih sto dana vladavine neprestano vara građane. Bojimo se da će kvaliteta zdravstvene zaštite u ovoj godini pasti na razinu koja će dovesti do ugrožavanja svih u Hrvatskoj - rekao je Jovanović.

(H)

Izdvojeno

10. srpanj 2020 07:41